Koçluk destekli etkileşimli kitap okuma öğretmen eğitim programının öğretmen davranışlarına ve işitme kayıplı çocuk çıktılarına etkisi
The effect of coaching-supported dıalogıc reading teacher training program on teacher behaviors and outcomes of children with hearing loss
- Tez No: 969501
- Danışmanlar: PROF. DR. CEVRİYE ERGÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Birlikte kitap okuma, Etkileşimli kitap okuma, Eğitim koçluğu, Video koçluğu, Çocuk-okul öncesi, Özel eğitime muhtaç çocuklar, İşitme kaybıyla birlikte görülen yetersizlik, Shared book reading, interactive book reading, Educational coaching, Video coaching, Handicapped children who need special education, Disability in addition to hearing loss
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
Özet
İşitme kayıplı çocuklar okuma becerilerinin ediniminde ve gelişiminde problemler yaşamaktadırlar. Okuma yazma başarısının temelini oluşturan erken okuryazarlık becerileri hem tipik gelişen hem de işitme kayıplı çocukların okuma problemlerinin azaltılmasında önemli bir değişken olmaktadır. Ancak işitme kayıplı çocuklar erken okuryazarlık becerilerinde yeterli düzeyde performans sergileyememektedirler. İşitme kayıplı çocukların erken okuryazarlık becerilerini desteklemeye yönelik kullanılabilecek en etkili yöntemlerden biri etkileşimli kitap okumadır. İşitme kayıplı çocuklarla yapılan kitap okuma çalışmaları incelendiğinde, çocukların gelişiminde oldukça önemli rol oynayan öğretmenler aracılığıyla yürütülen çalışmaların oldukça sınırlı olduğu görülmektedir. Bu kapsamda, bu çalışmada koçluk desteğine dayalı öğretmen eğitiminin, öğretmenlerin etkileşimli kitap okuma davranışları ile işitme kayıplı çocukların dil ve erken okuryazarlık becerilerinde etkili olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Tek denekli araştırma modellerinden yoklama denemeli katılımcılar arası çoklu yoklama modelinin kullanıldığı çalışmanın katılımcılarını özel eğitim anaokulunda görev yapan üç özel eğitim öğretmeni ile aynı okula devam eden beş-altı yaşında üç işitme kayıplı çocuk oluşturmaktadır. Çalışma sonucunda koçluk desteği sunulan öğretmenlerin etkileşimli kitap okuma davranışlarını sergileme düzeylerinde önemli artış yaşadıkları, müdahale sonrasında yapılan izleme değerlendirmesinde edindikleri davranışları korumaya devam ettikleri ve becerileri kendi seçtikleri kitapla başka bir işitme kaybı olan çocuğa uygulama yaparak genelleyebildikleri belirlenmiştir. Öğretmenler tarafından uygulanan etkileşimli kitap okumanın aynı zamanda işitme kayıplı çocukların sözcük bilgisi, sesbilgisel farkındalık, harf bilgisi ve yazı farkındalığı becerilerine de katkı sunduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Children with hearing loss experience difficulties in acquiring and developing reading skills. Early literacy skills, which form the basis of literacy success, are an important variable in reducing the reading problems of both typically developing children and children with hearing loss. However, children with hearing loss cannot perform adequately in early literacy skills. One of the most effective methods for supporting the early literacy skills of children with hearing loss is dialogic reading. An examination of book reading studies conducted with children with hearing loss reveals that there are many studies conducted with teachers, who play a crucial role in children's development. In this context, this study aimed to determine whether teacher training based on coaching support was effective in improving the language and early literacy skills of children with hearing loss through teachers' dialogic reading behaviors. The study used a multiple probe design with probe trials, a single-subject research design, and included three special education teachers working in a special education preschool and three five- and six-year-old children with hearing loss attending the same school. As a result of the study, it was determined that teachers who received coaching support experienced a significant increase in their level of exhibiting dialogic reading behaviors, continued to maintain the behaviors they had acquired in the follow-up evaluation after the intervention, and were able to generalize the skills by practicing them with another children with hearing loss using a book of their own choosing. Dialogic reading implemented by teachers was also found to contribute to the vocabulary, phonological awareness, letter knowledge, and print awareness skills of children with hearing loss.