Atatürk üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesinde 2016–2019 yılları arasında takip edilen hastaların demografik ve klinik özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of demographic and clinical characteristics of patients followed up between 2016 - 2019 in Pediatric İntensive Care Unit of Atatürk University Medical Faculty
- Tez No: 616206
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL KESKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk yoğun bakım, mortalite oranı, risk faktörleri, Pediatric Intensive Care, mortality rate, risk factors
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesinde 2016–2019 Yılları Arasında Takip Edilen Hastaların Demografik Ve Klinik Özelliklerinin Değerlendirilmesi Çocuk yoğun bakım üniteleri, kesintisiz hizmet veren, çok yönlü yaklaşım gerektiren bir veya birden fazla organ yetersizliğinden dolayı ya da geçirdikleri cerrahi girişim sonrası vital bulguları tehdit altında olan 1 ay 18 yaş arası çocukların bakım ve tedavilerinin yapıldığı ünitelerdir. Biz bu çalışmada 01 Ocak 2016 ve 31 Aralık 2018 tarihleri arasında Çocuk yoğun bakım ünitemize yatan hastaları geriye dönük olarak inceleyerek, kliniğimizin verilerini ortaya koyup mortalite ve buna etki eden risk faktörlerini belirlemeyi amaçladık. Çalışmaya alınan 751 yatışın içerdiği 640 hasta değerlendirildi. 314'ü (%42) kız, 437'si (%58) erkek olarak tespit edildi. Yoğun bakıma en sık yatış nedeni (n=288, 38,4%) enfeksiyon hastalıkları idi. Hastaların 366'sında (%57,2) yoğun bakım yatışları esnasında eşlik eden kronik hastalığı vardı. Mekanik ventilatör ihtiyacı olan hasta sayısı 369 (%49,1) ve hastaların ventilatörde kalış süresi ortanca değeri üç gün (1-288) olarak tespit edildi. Pozitif inotrop destek alan hasta sayısı 161 (%21,4) olup hastalardan 25'i (%3,3) renal replasman tedavisi almıştı. Çocuk yoğun bakım ünitemizin mortalitesi %18,1 olarak tespit edildi. Mortaliteye etkili olarak bulunan parametreler lojistik regresyon analizi ile birlikte değerlendirildiğinde kronik hastalık varlığı, mekanik ventilatör ihtiyacı, kan ürünü ihtiyacı, renal replasman tedavisi, pozitif inotropik destek alma ile mortalite arasında anlamlı bir ilişki olduğu görüldü. Kliniğimiz, bölgemizde geniş bir coğrafi alana üçüncü basamak çocuk yoğun bakım hizmeti sunmaktadır. Bu çalışma, bölgemizdeki çocuk yoğun bakım ünitelerinden yapılan ilk çalışma olması nedeniyle önemlidir ve bölgemizde çocuk yoğun bakım hizmetlerinin geliştirilmesi için katkı sunacaktır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Demographic and Clinical Characteristics of Patients Followed Up Between 2016 - 2019 in Pediatric Intensive Care Unit of Atatürk University Medical Faculty In pediatric intensive care units (PICU), children between 1 month and 18 years are followed due to hemodynamic instability after surgery or because of multi organ dysfunction. Health service is given by a continuous and versatile approach in these units. In the present study we retrospectively evaluated the patients who were followed in our PICU between 01 January 2016 and 31 December 2018. The main aim was to give the data of our clinic and to determine the factors affecting the mortality A total of 751 hospitalisations in 640 patients were evaluated, 314 (42%) were female and 437 (58%) were male. The most frequent hospitalization reason was infections (n=288, 38.4%). A total of 366 patients (57.2%) had a chronic disease. Of the patients, 369 (49.1%) needed mechanic ventilation, and the median duration of mechanic ventilation was three days (range 1-288 days). A total of 161 (21.4%) patients needed positive inotropic support, and in 25 of them (3.3%) renal replacement treatment was applied. Total mortality rate was 18.1%. Presence of chronic disease, need for mechanic ventilation, any blood product, positive inotropic support and renal replacement treatment were the independent risk factors for mortality. Our clinic provides tertiary pediatric intensive care services to a wide geographical area in our region. This study is important as it is the first to be conducted in the pediatric intensive care units in our region and will contribute to the development of pediatric intensive care services in our region.