Personel güçlendirmenin motivasyon üzerine etkisi: İlk ve orta öğretim devlet okullarındaki öğretmenlere yönelik bir uygulama
The effect of personel empowerment on motivation: An appli̇cation for the teachers in primary and secondary education state schools
  1. Tez No: 616278
  2. Yazar: HALİL BUHUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERT TOPOYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Güçlendirme, motivasyon, öğretmenler, devlet okulları, Empowerment, motivation, teachers, state schools
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
İLK VE ORTA ÖĞRETİM DEVLET OKULLARINDAKİ ÖĞRETMENLERİN GÜÇLENDİRİLMESİNİN MOTİVASYONLARI ÜZERİNE ETKİSİ BUHUR, Halil Yüksek Lisans Tezi, İşletme Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Ocak 2015, 105 sayfa Örgütlerin temel yapı taşlarını oluşturan insan unsuru ve insanların sahip oldukları farklı değer, düşünce ve kişisel özelliklerdir. Yaşamı düzenleyen ve tasarlanan yaşamı kurallar, yöntemler ve tekniklere göre yaşayanlar da insanlardır. Günümüzün sosyal yaşamı ve iş yaşamı; rekabet, küreselleşme, teknolojinin gelişmesi ve beraberinde getirdiklerinin artı ve eksi yanları, bireylerin beklentilerindeki değişimler, günümüzde bilgiye dayalı bir dönemin yaşanması nedeniyle yüksek performansa sahip, kendisini bilgi olarak sürekli geliştiren ve gelecekteki bilgileri öğrenmeye hazır, yetenekli, gelişmelere açık ve değişimlere kolay adapte olabilen güçlü çalışanlara gereksinim duymaktadır. Bu çalışma, personel güçlendirmenin öğretmenlerin motivasyonu üzerindeki etkisini ölçmeye çalışan bir araştırmadır. Araştırmada, öğretmenlerin güçlendirilmesi ve motivasyonu arasındaki ilişkinin yanı sıra, bu değişkenler ile yaş, cinsiyet, öğrenim durumu, görev yaptıkları yıl, mesleği tercih etme durumları ve kurumdaki statüleri gibi demografik özellikleri arasındaki ilişkiler istatistiksel yöntemler kullanılarak belirlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda öğretmenlerin yapısal güçlendirme algılarında yaş, cinsiyet, mesleği isteyerek tercih etme, meslekte geçirdikleri süre, öğrenim durumu ve branş değişkenlerine göre; psikolojik güçlendirme algılarında branş ve mesleği isteyerek tercih etme değişkenlerine göre, motivasyon algılarında ise yaş, meslekte geçirdikleri süre, mesleği isteyerek tercih etme ve öğrenim durumu değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Ayrıca psikolojik ve yapısal güçlendirme boyutlarının her ikisinin de motivasyon ile pozitif yönde ve orta düzeyde ilişkili olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF PERSONEL EMPOWERMENT ON MOTIVATION: AN APPLİCATION FOR THE TEACHERS IN PRIMARY AND SECONDARY EDUCATION STATE SCHOOLS BUHUR, Halil Master, Department of Management Supervisor: Assist. Prof. Dr. Mert TOPOYAN May, 2015, 105 pages Human element and different values, ideas and personal characteristics of people constitute basic building blocks of organizations. People organize and live a designed life according to different values, ideas and personal characteristics. With competition, globalization, technological development and its positive and negative effects, changes in individuals' expectations, and information based living; contemporary social and business life require empowered high performance employees who are developing their knowledge, ready to learn future information, talented, open for developments, and adopting to changes easily. This study aims to measure effect of employee empowerment on teachers motivation. Besides the relationship between empowerment and motivation; statistical analyzes are used to reveal the relationships of these variables with demographic variables such as age, gender, education, work years, job preference intentions, branch and work status. Analysis showed that structural empowerment perceptions statistically differentiate with age, gender, job preference intentions, work years, education and branch; psychological empowerment statistically differentiate with branch and job preference intentions; and motivation statistically differentiate with age, work years, job preference intentions and education. Also it is found out that both structural and psychological empowerment dimensions have positive and moderate correlations with motivation.