Diyarbakır ili topraklarının karbon stokunun coğrafi bilgi sistemleri tekniği ile haritalanması
Mapping of organic carbon stock of Diyarbakır city by usding geographical information system technics
  1. Tez No: 616366
  2. Yazar: SELEN AYBAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ ÇULLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Organic carbon stok, geographic information systems great soil group (GSG)
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışma, Diyarbakır ili topraklarının organik karbon stokunun coğrafi bilgi sistemleri (CBS) tekniği yardımıyla haritalanarak tahmin edilmiştir. Çalışma arazi ve laboratuar çalışmaları olarak ikiye ayrılmışlardır. Arazi çalışmaları için alanın uydu görüntüsü yorumu sonucunda alınan harita çıktısı ve GPS kullanılarak toprak örneği alınmıştır. İlin karbon stoğunu belirlemek için araziden 0-30 cm derinlikten alınan 41 ve Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen 197 toprak örneğinin analiz değerleri kullanılmıştır. Araziden alınan ve Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen organik madde, hacim ağırlığı, bünye gibi değerleri koordinatlı olarak ArcGIS veri tabanına girilmiştir. ArcGIS yazılımı yeteneği kullanılarak derinlik, alan, organik karbon ve hacim ağırlığı değerleri de kullanılarak tüm Diyarbakır ili topraklarının 0-30 cm için organik karbon stoğu hesaplanmıştır. Organik karbon ve hacim ağırlığı değerleri büyük toprak grubu (BTG) veritabanı değerlerinin dünya toprak referans grubu (WRB) ile eşleştirilerek hesaplanmıştır. Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) analizi sonucunda yapılan hesaplama sonucunda Diyarbakır ilinin 0-30 cm derinliğindeki organik karbon stoğunun 26 Tg (Terragram=26x12 g) olduğu tahmin edilmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Organik karbon stoğu, coğrafi bilgi sistemleri, büyük toprak grubu (BTG)
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to estimate the organic carbon stock of Diyarbakir city by helping of Geographical Informatıon System Techniques (GIS). The study conducted as field and laboratuary steps. In order to collect soil samples, interpretation of satellite image results and GPS was used for collect soil samples. In order to mapping of carbon stock of Diyarbakır city, 41 soil samples collected from 0-30 cm depth and 197 samples analyses values obtained from General Directorate of Agricutural Reform. The data as organic matter, bulk density, texture values collected from field and General Directorate of Agricutural Reform entered to the ArcGIS database with coordinate. Depth, area, organic carbon and bulk dencity values were analysed in ArcGIS media to estimate corbon stock of 0-30 cm soil depth for Diyarbakır city. Organic carbon and bulk dencity values integrated with World Reference Base map (WRB) derived from map of Great Soil Group (GSG) for estimate the organic carbon stock. According to GIS analysis, the organic carbon stock of Diyarbakir city for 0-30 cm depth was estimated as 26 Tg (Terragram=26x12 g).