Medyada anlam inşası: Bitcoin örneği
Construction of meaning in media: Bitcoin example
- Tez No: 616457
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN GÖKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Halkla İlişkiler, Journalism, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Medya, Anlam, Gerçeklik, Bitcoin, Media, Meaning, Reality, Bitcoin
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Blockchain teknolojisinin gelişmesiyle birlikte, gündelik hayatın her alanında konuşulur hale gelen kripto para birimi Bitcoin, hala belirsizliğini korumaktadır. Oldukça muğlak bir gündem olan Bitcoin, yönelimlerinin çok öngörülebilir olmadığı bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak medya bu durumu, öngörülebilir bir hale getirmek yönünde bir anlam dünyası inşa etmektedir. Dolayısıyla medya eliyle inşa edilen bu anlam dünyasının terimlerini ortaya koymak önemlidir. Çalışmada, Bitcoin gerçekliğinin medya vasıtasıyla inşa edilerek gündelik hayatın bir parçası haline getirdiği ve topluma nasıl aktardığını ortaya koymak amaçlanmaktadır. Çalışmada medyanın Bitcoin'i nasıl tasavvur ettiği, Bitcoin'e nasıl anlamlar yüklediği ve bu anlamların oluşturulmasında hangi faktörlerin etkili olduğu bilimsel veriler ile açıklanmaya çalışılmaktadır. Buradaki temel sorunsal Bitcoin'in ne olduğu değildir. Çalışma medyanın Bitcoin ile ilgili nasıl bir anlam dünyası inşa ettiğini, literatür analizi ve Teun A.Van Dıjk'ın eleştirel söylem analizi yöntemini kullanarak ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Depending on the development of Blockchain technology, the crypto currency. Bitcoin, which has become very popular in all areas of daily life, remains indistinct. Bitcoin, a rather vague agenda, is a system in which the orientation is not very predictable. However, the media is building a world of meaning to make this situation predictable. Therefore, it is curicial to put forward the terms of this world of meaning built by the media. In this study, it is aimed to reveal how Bitcoin reality is built by media and become a part of daily life and how it is transmitted through media. With the help of scientific data, the present study tries to examine; how media defines Bitcoin, which meanings are attributed to this novel currency and which factors are effective in creating these meanings. The main problematic here is not to examine what bitcoin is, but, by using methods of literature analysis and Teun A. Van Dijk's critical discourse analysis, to unveil the ways in which media constructs a world of meaning about bitcoin.