Birinci basamak hekimlerinin diabetes mellitus hastalığında akılcı tetkik isteme ve güncel tedavi kılavuzlarını takip etme konularındaki tutumları
The attitudes of primary health care physicians toward following current guidelines and rationale laboratory tests use
  1. Tez No: 616490
  2. Yazar: ÖMÜR GÖRGÜLÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ COŞKUN ÖZTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, Aile Hekimliği, Farkındalık, Diabetes Mellitus, Family Medicine, Awareness
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Birinci Basamak Hekimlerinin Diabetes Mellitus Hastalığında Akılcı Tetkik İsteme Ve Güncel Tedavi Kılavuzlarını Takip Etme Konularındaki Tutumları Amaç: Ülkemizde ve dünyada en sık görülen kronik hastalıklardan biri olan diabetes mellitus ile ilgili daha sıkı bir mücadele yürütülmesi komplikasyonları azaltacaktır. Bunlara ek olarak ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarının iş yükü azaltılabilecektir.Bu çalışmada amaç birinci basamakta çalışan hekimlerin diabetes mellitus hastalığının tanı, tedavi ve takibinde akılcı tetkik isteme ve güncel tedavi kılavuzları takip etme konularındaki tutumlarını belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma 1 Haziran 2018 – 01 Aralık 2018 arasında Çorum ili merkez sınırları içerisinde yer alan 32 adet Aile Sağlığı Merkezi (ASM) ve Çorum'a bağlı 13 tane ilçede 43 adet ASM'de görev yapmakta olan hekimlerin katılımıyla yürütülmüştür. Bu çalışma kesitsel tipte bir çalışma olup, 78'i erkek (%75,7), 25'i kadın (%24,3) toplam 103 hekim ile yüz yüze görüşülmüş hekimlerin bazı tanımlayıcı özelliklerine göre oluşturulan gruplar arasında“diabetes mellitus (DM) tanı ve takibindeki bilgi ve tutumlarının değerlendirildiği anketten”aldıkları alt bölüm ve total puanlar karşılaştırılmıştır. Bulgular: Bu çalışmaya katılan hekimlerin %90,3'ü aile hekimi, %9.7'si aile hekimliği uzmanıdır. Çalışmaya katılan hekimlerin yaşa göre dağılımları incelendiğinde %52'sinin 40-49 yaş arasında, %24'ünün 30-39 yaş arasında olduğu gözlenmiştir. Katılımcıların tüm bölümlere ve alt bölümlere verdiği doğru cevaplar üzerinde yapılan karşılaştırmalar sonucunda kadın aile hekimlerinin total verdiği cevap sayısı ve puanı (p=0,008), aile hekimliği uzmanlarının tanı kriterlerini bilme puanları (p=0,019), güncel DM rehberlerini takip eden hekimlerin güncel rehber dışındakileri takip edenlere oranla tanı kriterlerini bilme puanları (p=0,001), HbA1c takibi puanları (p=0,045) ve toplam puanları (p=0,005) anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Sonuç: Dünyada en sık görülen kronik hastalıklardan biri olan DM'de aile hekimlerinin tutum ve bilgi düzeyleri artırılmalıdır. Mezuniyet sonrası hizmet içi eğitimler verilerek güncel rehberlerin hekimlerle paylaşılması DM hastalığı ve komplikasyonları ile ilgili daha etkili bir mücadele sürdürülmesini sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The Attitudes of Primary Health Care Physicians Toward Following Current Guidelines And Rationale Laboratory Tests Use Aim:Strict struggle against diabetes mellitus which is one of the most common chronic diseases in our country and in the world, will reduce complications. In addition, the workload of secondary and tertiary health care institutions will be reduced.The aim of this study is to determine the attitudes of the primary care physicians in the diagnosis, treatment and follow-up of diabetes mellitus disease, and to follow the current treatment guidelines. Materials and Methods: This study was carried out between June 01, 2018 - December 01, 2018 with participation of physicians working in the of 32 Family Health Centers within the borders of Çorum province and 43 Family Health Centers in 13 districts in Çorum. This study was a cross-sectional study, 78 male (75,7%), 25 female (24,3%) were interviewed face to face with a total of 103 physicians,the sub-section and total scores were compared from the questionnaire that evaluated the knowledge and attitudes in the diagnosis and follow-up of diabetes among the groups formed according to some descriptive characteristics of the physicians. Results: Who participated in this study 90,3% were family physicians, 9,7% were family physician specialists. When the distribution of physicians according to age was examined, it was observed that 52% of the physicians were between the ages of 40-49 and 24% were between the ages of 30-39. As a result of the comparison made by the participants on the correct answers given to all departments and sub-sections, the total number of answers and scores of the female family physicians (p=0,008), family medicine specialists' score to know the diagnostic criteria (p=0,019), according to the followers of current diabetes guidelines, the scores of the diagnostic criteria (p=0,001), HbA1c follow-up scores (p=0,045) and total scores (p=0,005) were found to be significantly higher than others. Conclusion: The attitude and knowledge levels of family physicians should be increased in Diabetes Mellitus, one of the most common chronic diseases in the world.By providing post-graduation training, sharing the current diabetes guidelines with physicians will enable a more effective fight against diabetes and its complications.