Morfin ve amfetamin türevi (metilfenidat) bağımlılığı olan sıçanlarda kolon anastomozu sonrası anastomoz hattı ve batın ön duvarı insizyon hattında yara iyileşmesinin değerlendirilmesi
Evaluation of wound healing on the anastomosis line and abdominal wall after colon anastomosis in morphine and amphetamine derivative methylphenidate addicted rats
  1. Tez No: 616498
  2. Yazar: BAHAEDDİN TAPKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SOYKAN ARIKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kolon anastomozsu, yara iyileşmesi, morfin, metilfenidat, bağımlılık, Colon anastomosis, wound healing, morphine, methylphenidate, addiction
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Travmaya maruz kalma olasılıkları yüksek olan, ya da başka bir nedenle cerrahi girişim gereken madde bağımlılarında yara iyileşmesinin nasıl etkileneceği ile ilgili veriler sınırlıdır. Ayrıca elde edilmiş olan veriler farklılıklar içermektedir. Bu çalışmada morfin ve amfetamin türevi metilfenidat bağımlılığının kolon anastomozu sonrası anastomoz hattı ve batın ön duvarında yara iyileşmesine etkilerini değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma İstanbul Mehmet Akif Ersoy Deneysel Araştırma Geliştirme ve Eğitim Merkezi (İDEA) Hayvan Deneyleri laboratuarında, aynı merkezin yerel etik kurulu onayıyla yapılmıştır. Çalışmada her biri sekiz sıçandan oluşan kontrol grubu, morfin grubu ve metilfenidat olmak üzere toplam 24 sıçan kullanıldı. Çalışmada yedi gün süreyle 10 mg/kg 2x1 subkutan morfin ve yedi gün boyunca 20 mg/kg intraperitoneal metilfenidat verilerek bağımlılık oluşturulduktan sonra tüm gruplara sigmoid kolon tam kat transeksiyonu sonrası anastomoz yapıldı ve batın kapatıldı. Postoperatif yedinci günde anastomoz patlama basıncı ölçümü, anastomoz hattı ve batın ön duvarından alınan örneklerin hidroksiprolin düzeyleri tayini ve histopatolojik incelemeler ile anastomoz hattı ve batın ön duvarında yara iyileşmesi değerlendirildi. Bulgular: Çalışmada morfin grubunda anastomoz patlama basıncının anlamlı olarak azaldığı bulunmuştur. Batın ön duvarı ve anastomoz hattında hidroksiprolin düzeylerinde anlamlı fark saptanmamıştır. Morfin ve metilfenidat gruplarında anastomoz hattında epitelizasyonun olmadığı görülmüştür. Polimorfonükleer lökosit (PML) / Mononükleer lökosit (MNL) oranı (inflamasyon şiddeti), neovaskülarizasyon, musküler tabaka oluşumu açısından anastomoz hattı ve batın ön duvarında gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Anastomoz hattında bağ dokusu oluşumunun metilfenidat grubunda anlamlı olarak arttığı bulunmuş; morfin grubunda ise farklılık oluştuğu bulunmuş ancak artış ya da azalış yönünde net etkisi tespit edilememiştir. Sonuç: Morfin ve metilfenidat bağımlılarında kolon anastomozu sonrası epitelizasyonun olmadığı görülmüştür. Morfin grubunda anastomoz patlama basınçları düşük bulunmuştur. Bu bulgularla morfin ve metilfenidat bağımlılığı durumunda özellikle erken dönemde anastomoz kaçağı riskini arttırabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: There are limited data on how wound healing will be affected in substance addicts who are more likely to be exposed to trauma or who need surgery for another reason. In addition, the data obtained contain differences. In this study, it was aimed to evaluate the effects of morphine and amphetamine derived methylphenidate dependence on wound healing in anastomosis line and anterior abdominal wall after colon anastomosis. Material and Methods: This study was conducted in Istanbul Mehmet Akif Ersoy Experimental Research Development and Training Center (IDEA) Animal Experiments laboratory with the approval of the local ethics committee of the same center. A total of 24 rats were used in the study, including a control group, a morphine group, and a methylphenidate group each groups consisting of eight rats. In the study, 10 mg / kg 2x1 subcutaneous morphine was given for seven days, and 20 mg / kg intraperitoneal methylphenidate was given for seven days to create addiction and then all the groups were anastomosed after sigmoid colon full-thicknes transection and the abdomen was closed. On the seventh postoperative day, wound healing in the anastomosis line and the abdominal wall were evaluated by anastomosis bursting pressure measurement, hydroxyproline levels and histopathological examinations of samples taken from anastomosis line and the anterior abdominal wall. Results : In the study, anastomosis bursting pressure was significantly decreased in the morphine group. There was no significant difference between the groups on hydroxyproline levels in the anterior abdominal wall and anastomosis line. No epithelialization was observed on the anastomosis line in the morphine and methylphenidate groups. There was no significant difference between the groups at polymorphonuclear leukocyte (PML) / Mononuclear leukocyte (MNL) ratio (severity of inflammation), neovascularization, muscular layer formation, on the anastomosis line and the anterior abdominal wall. It was found that the formation of connective tissue increased significantly in the methylphenidate group on the anastomosis line; however, a difference was found in the morphine group, but no net effect in the direction of increase or decrease was detected. Conclusions: Epithelialization was not observed after colon anastomosis in morphine and methylphenidate addicted rats. Low anastomosis bursting pressures were found in the morphine group. With these findings, it is thought that it may increase the risk of anastomosis leakage especially in the early period in case of morphine and methylphenidate addiction.