Tuna Vilayet gazetesinin 1874 yılı sayılarının söz varlığı ve alıntı sözcükler açısından incelenmesi
Tuna Province newspapers review of the numbers of 1874 in terms of vocabulary and quote words
- Tez No: 616555
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVGİ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Midhat Paşa, Tuna Gazetesi, Rusçuk Vilayeti, Osmanlı Süreli Basını, Söz Varlığı, Midhat Pasha, Tuna Newspaper, Ruse Province, Ottoman Press, Vocabulary
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balkan Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 273
Özet
Tuna gazetesi Osmanlı toprakları dahilinde ilk vilayet olan Tuna vilayetinde Midhat Paşa önderliğinde 3 Mart 1865 yılında yayın hayatına başlayıp ömrünü 1 Haziran 1877 kadar sürdürmüş olan Osmanlı süreli basınının kıymetli eserlerinden biridir . Gazete, hem devlet içindeki gelişmeleri Osmanlı yurttaşlarına aktarırken hem de toplumu sosyal yönden de aydınlatma yönüyle etkili olmuştur. Gazete, halkın toplumsal hayatına da ışık tutmuş, sosyal hayatla ilgili haberleri yayınlamıştır. Bu çalışmada Tuna gazetesinin 1874 yılı sayıları incelenmiştir. Çalışmamızda Tuna gazetesinin 1874 yılı sayıları incelenmiş ve bu sayılar içerisinden yola çıkılarak Tuna vilayet gazetesinin söz varlığı ve yabancı unsurları incelenerek 19. yüzyıla ait Osmanlıca yazı dili ve Osmanlı süreli basını sözvarlığının geldiği son durum ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tuna newspaper is one of the valuable works of the Ottoman periodical press which started its publication on March 3, 1865, under the leadership of Midhat Pasha in Tuna province which was the first province within the Ottoman territory and continued its publication until June 1, 1877. The newspaper was effective both in conveying the developments in the state to the Ottoman citizens and also in illuminating the society in social terms. The newspaper conveyed the social life of the people and published the news about social life. In this study, 1874 numbers of Tuna newspapers had examined. In our study, the numbers of the Tuna newspaper in 1874 had examined and based on these numbers, the vocabulary of the Tuna vilayet newspaper and the foreign elements were examined, and the last situation of the Ottoman written language and Ottoman periodical press of the 19th century was tried to be revealed.