Yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisi yatırımlarını etkileyen faktörler: Konya güneş enerjisi yatırımları analizi
Factors affecting solar energy investments from renewable energy sources: Konya solar energy investments analysis
- Tez No: 616556
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM EREM ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Enerji, İşletme, Economics, Energy, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir enerji kaynakları, GüneĢ enerjisi, Proje finansmanı, Yatırım finansmanı, Renewable energy resources, Solar energy, Project financing, Finance of investments
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu tezin konusu“Yenilebilir Enerji Kaynaklarından Güneş Enerjisi Yatırımlarını Etkileyen Faktörler: Konya Güneş Enerjisi Yatırımları Analizi”olup, son yıllarda artış gösteren güneş enerjisi yatırımlarından en fazla payı alan Konya'nın güneş enerjisi tesislerinin finansal analizi yapılarak katkı sağlanmaya çalışılmıştır. Ülkemizin ekonomik gelişimi, artan sanayi üretimi enerji talebini de artırmakta buna bağlı olarak da enerji arzı da alternatif kaynak kullanımları ile artırılmaya çalışılmaktadır. Bu kapsamda değişen enerji politikaları ile özel sektörün enerji yatırımlarında teşvik edilerek özellikle yenilenebilir enerji alanında yeni yatırım yapma imkanları çoğalmış ve yeni yatırımlar hızla inşa edilmeye başlanmıştır. Tüm Dünya'da olduğu gibi fosil yakıtların alternatifi yenilebilir ve çevreci yatırımlar Türkiye'de de hızla artış göstermektedir. Güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, jeotermal enerji, hidrolik enerjisi, biyokütle enerjisi ve hidrojen enerjisi olarak sınıflandırılan bu enerji kaynaklarında, ülkemiz yatırımlarında son yıllarda daha çok ön plana çıkan güneş enerjisi yatırımlarında önemli aşamalar kısa sürede kaydedilmiştir. Bu çalışma kapsamında artan güneş enerjisi yatırımlarını analiz ederek bu alandaki yatırımları destekleyen değişkenler incelenerek analiz edilmiştir. Türkiye'deki Güneş enerjisi yatırımlarından en fazla payı alan il Konya olup, bu çalışmada istatistiksel modelleme ile Konya ili güneş enerjisi yatırımlarının analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Subject of this thesis“Factors Affecting Solar Energy İnvestments From Renewable Energy Sources : Konya Solar Energy İnvestments Analysis”and in the recent years, the financial analysis of Konya's solar power plants, which has gained the largest share of the increasing solar investments, has been tried to contribute. Economic development of our country and the growing industrial production also increases the energy demand and accordingly, energy supply is supported by using alternative resources. Within this scope, with the changing energy policies, the private sector has been encouraged to energy investments and the new investment opportunities have been increased especially in the field of renewable energy. As a result new investments have started to accelerate rapidly. Not only worldwide but also in Turkey the usage of renewable energy resources and environmentally friendly investments are rising rapidly as an alternative to fossil fuels. Among those renewable energy resources; solar, wind, geothermal, hydraulic, biomass and hydrogen energy, significant steps have been done especially in solar energy investments which have become more prominent in our country's investments in recent years. Within the scope of this study, the increasing solar energy investments and the variables supporting these investments are analysed. The provinces of Konya receives the maximum share of the solar energy investment in Turkey In this study an analysis of solar energy investments in Konya with a statistical modelling is presented.