Kolon kanseri hastalarında diyabet sıklığı, diyabet ile prognostik faktörlerin ilişkisi
Diabetes frequency in patients with colon cancer, relationship between diabetes and prognostic factors
  1. Tez No: 616580
  2. Yazar: NURAN KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA SEZGİN GÖKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Kolon Kanseri, Diabetes Mellitus, Prognostik Faktörler, Colon Cancer, Diabetes Mellitus, Prognostic Factors
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Diyabet; kronik inflamatuar bir hastalıktır. Daha önce yapılan çalışmalarda diyabetin kolon kanseri prognozunu kötüleştirdiği, kansere bağlı mortaliteyi arttırdığı gösterilmiştir. Bizim çalışmamızın amacı da, kolon kanseri hastalarında diyabet sıklığı, diyabet ile prognostik faktörlerin ilişkisinin değerlendirilmesidir. Çalışmamızda: Kolon kanseri hastalarında diyabetin prognoz üzerindeki etkisi nedir? Diyabet tanısı olan kolon kanserli hastalar, diyabet tanısı olmayan kolon kanserli hastalara göre daha ileri evrede mi gelmektedir? sorularına yanıt aranmaya çalışıldı. Yöntem: Araştırma Eylül 2018-Nisan 2019 tarihleri arasında yeni tanı, tedavi ve remisyondaki 547 kolon kanseri hastasıyla gerçekleştirilmiştir. Veriler; hasta bilgi formu, hastalıkla ilgili özellikler formu, hasta dosyaları ve hastane otamasyon sisteminden elde edilmiş ve tüm hastalardan bilgilendirilmiş onam alınmıştır. Değerlendirme hastayla yapılan ilk yüz yüze görüşmede gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Araştırmamıza katılan hastaların %40.8'i kadın ve %59.2'si erkektir. Hastaların yaş ortalamaları 62.48±11.88 olup Evre 0-1'de 62.56±13.70, Evre 2'de 63.54±10.98, Evre 3'te 61.76±12.77, Evre 4'te 61.88±11.00 olarak saptanmıştır. Kolon kanseri tanılı hastaların %21.9'da aynı zamanda diabetes mellitus tanısının olduğu belirlenmiştir. Diyabet'li hastaların %66.38'inin 5 yıl ve üzerinde diyabet tanı süresine sahip olduğu saptanmıştır. Antidiyabetik tedavi olarak hastaların, %14.4'ünün oral antidiyabetik ilaç kullandığı, %4.2'sinin insülin kullandığı ve %2.4'ünün de oral antidiyabetik ilaç ve insülin kullandığı saptanmıştır. Yapılan istatiksel analiz sonucunda diabetes mellitus tanısı olan hastaların olmayan hastalara göre kolon kanseri evresi üzerinde anlamlı bir farklılık elde edilememiştir (p=0,862). Hastaların oral antidiyabetik, insülin ya da oral antidiyabetik ve insülin kullanımlarının da kolon kanseri evresi üzerinde anlamlı bir farklılık oluşturmamıştır (p=0,915). Sonuç: Kolon kanseri hastalarında; diyabet tanısı olmasının, hastalığın evresi ile bir ilişkisi bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Diabetes; is a chronic inflammatory disease. Previous studies have shown that diabetes worsens colon cancer prognosis and increases cancer-related mortality. The aim of our study was to evaluate the incidence of diabetes in colon cancer patients and the relationship between diabetes and prognostic factors. In our study we tried to answer the following guestions: What is the effect of diabetes on prognosis in patients with colon cancer? Are colon cancer patients with diabetes diagnosed at a later stage than colon cancer patients without diabetes? Method: The study was conducted between September 2018 and April 2019 with 547 colon cancer patients, patients with newly diagnosed disease, patients on cheomoterapy and patients in the surveillance period were included. Data; Patient information form, disease-related characteristics form, patient files and obtained from hospital automation system And informed consent was obtained from all patients. The assessment was conducted during the first face-to-face interview with the patient. Results: 40.8% of the patients were female and 59.2% were male. The mean age of the patients was 62.48 ± 11.88 and 62.56 ± 13.70 in stage 0-1, 63.54 ± 10.98 in stage 2, 61.76 ± 12.77 in stage 3, and 61.88 ± 11.00 in stage 4. It was found that 21.9% of patients with colon cancer were also diagnosed with diabetes mellitus. It was found that 66.38% of the patients with diabetes had a diagnosis period of 5 years or more. It was found that 14.4% of the patients used oral antidiabetic drugs, 4.2% used insulin and 2.4% used oral antidiabetic drugs and insulin as antidiabetic treatment. As a result of statistical analysis, there was no significant difference on the stage of colon cancer compared to patients without diabetes mellitus (p = 0.862). The oral antidiabetic, insulin or oral antidiabetic and insulin use of the patients did not differ significantly in the stage of colon cancer (p = 0.915). Conclusion: Colon cancer patients; the diagnosis of diabetes was not associated with the stage of the disease.