Gaziantep'teki Suriyeli göçmen girişimciler üzerine bir araştırma
An invastigation on the Syrian immigrant entrepreneurs in Gaziantep
- Tez No: 616621
- Danışmanlar: PROF. DR. RÜSTEM YANAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Göç, Suriyeli mülteciler, Türkiye Ekonomisi, Girişimcilik, Immigration, Syrian refugees, Turkish Economy, Entrepreneurship
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Suriye'de 2011'de başlayan iç savaş nedeniyle meydana gelen göçmen dalgası göçmen hareketlerinin en geniş kapsamlı olanlarındandır. Göç dalgasından en fazla etkilenen ülkelerden biri olan Türkiye dünyanın en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapan ülkesi konumundadır. 2018 yılı sonu itibariyle, Türkiye'ye iltica eden kayıtlı Suriyeli mülteci sayısı 3,6 milyonun üzerindedir. Suriyeli göçmenlerin Türkiye'ye göçünün ardından göçmenlerin Türkiye'ye entegrasyonu çeşitli kanallardan sağlanmakta ve bunların başında ekonomik faaliyetler gelmektedir. Türkiye'nin çeşitli illerinde yaklaşık 8000 yeni şirket kurduğu, ev sahibi ülkede işletme kurarak kendilerini destekleyebildikleri gözlemlenmektedir. Bu çalışma Gaziantep ilinde bulunan 210 Suriyeli göçmen girişimciler tarafından kurulan KOBİ'leri işleten iş insanlarıyla gerçekleştirilen kapsamlı ve şahsen yapılan anketlerden oluşmaktadır. Yapılan 210 anketten 188'ine dönüş sağlanmıştır. Çalışmada Suriyeli göçmenlerin bölgesel piyasada ekonomik etkileri araştırılmaktadır. Çalışmadan elde edilen bulgular Suriyeli Mültecilerin sadee ekonomik bir yük olarak değerlendirilemeyeceği, aynı zamanda girişmcilik faaliyeti ekonomiye yeni istihdam alanları kazandıracağından ve dolaylı olarak ülke ekonomisine katkı sağlayacağından dolayı, Suriyeli göçmen girişimcilerin kurmuş oluğu işletmelerde bölge ekonomisine katkı sağladığını göstermiştir. Yapılan anket sonuçlarına göre Suriyeli göçmenlerin, girişimcilik faaliyetleri ve ekonomideki aldıkları rol nedeniyle, kurmuş olduğu işletmeler kanalıyla yeni istihdam alanları, ekonomik bağımsızlığı olan işletmeler sayesinde yerleşiklerle rekabet eden bir yapıyla bölge ekonomisine katkı sağladığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the biggest migration movements was the Syrian one which resulted due to the Syrian civil war that started in 2011, Moreover, Turkey is now home to the largest refugee population in the world. As of the end of 2018, the number of registered Syrian refugees is recorded over 3.6 million. The integration of Syrians refugees in Turkey has so far been through different interactions, the economic integration was one of the most functional and influencing way. The Syrian refugees are able to support themselves by being business owners in the new countries they have seek asylum, Since March 2011 and during 8 years of immigration, around 8000 new companies were established in the different cities of Turkey. This study investigates the economic impact of the Syrian businessmen refugees on regional business markets through inclusive and extensive in-person surveys administered with business owners of 210 surveys, out of those 188 Syrian-owned SMEs in Gaziantep have answered the questionnaires. As entrepreneurship is the most effective tool for achieving comprehensive economic growth in society in all its components and represents an instrument of creating new jobs in the community, which is reflected positively on the Turkish domestic economy. According to the survey results, Syrian refugees in Turkey aren't only a burden in the country's economy but they are contributing to its growth by starting new businesses that are creating new jobs, livelihoods, and independence for themselves and for local communities affected by their influx