Syrian immigrants as urban entrepreneurs: Small business ownership and the sense of place in Gaziantep
Kentli girişimciler olarak Suriyeli göçmenler: Küçük işletme sahipliği ve Gaziantep'teki yer duygusu
- Tez No: 621164
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİNAN TANKUT GÜLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Sosyoloji, Economics, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Entegrasyon, Türkiye, Mülteciler, Girişimcilik, Kimlik, Geçim Olanakları, Integration, Turkey, Refugees, Entrepreneurship, Identity, Livelihood
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Göç Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kent Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Dokuz yıllık göç macerası sonrasında, Suriyeli göçmenlerin yaşadıkları şehirlerdeki adaptasyon ve kendi ayakları üzerinde durabilme süreci başlamıştır. Gaziantep şehrinde yaşayan ve göçmen topluluğun tercihlerinin hem kültürel hem de damak tadı noktasında bilincinde olan ve hizmet etmek için kendi küçük işletmelerini kurmaya başlayan çok sayıda Suriyeli göçmen nedeniyle son birkaç yıl içinde şehirde demografik, kültürel ve ekonomik anlamda bir değişim gözlenmiştir. Bu araştırmada, Suriyelilerin ev sahibi şehirde uygun iş fırsatlarının eksikliği ile nasıl başa çıktıklarını göstermek için serbest meslek ve girişimcilik konuları kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. Bunun yanısıra, bu araştırmada göçmenler arasında kurulan ilişkiler, kendi girişimleri ve küçük işletmeleri olan göçmenlerin eski ve yeni şehirdeki varlığı üzerinden tartışılmıştır. Ek olarak, rastgele yapılan örneklendirme üzerinden göçmenlerin sahip olduğu 40 işletme seçilmiştir. Görüşmeciler ayrı ayrı, yarı yapılandırılmış mülakatlara katılmış, ayrıca nitel veri analizi yapılmıştır. Buradaki araştırmanın merkezindeki tez, girişimci faaliyetlerde yer alan Suriyeli göçmen deneyiminin ilk olarak orta sınıf bir sosyoekonomik statü oluşturma olduğudur. İkinci olarak, yeni gelen girişimciler ile Gaziantep'te yaşamını sürdüren halk arasında süregiden bir etkileşim bulunduğudur. Üçüncüsü ise Gaziantep'te yaşayan Suriyeli girişimcilerin yeni mekanlar ve entegrasyon için yeni olanaklar ortaya çıkardığıdır.
Özet (Çeviri)
After nine years of their migration journey, Syrian immigrants started their self-resilience and adaptation process in the host cities. In Gaziantep, a demographical, cultural, and economic change has been observed within the last couple of years due to the large number of Syrian immigrants living in the city who have started establishing their own small business to serve mainly the migrants community as they are aware of their culture and taste preferences. In this research, self-employment and entrepreneurship are extensively studied to show how Syrians cope with the lack of appropriate job opportunities in the host city. Besides that, this research discusses the established relation between migrants' old and new city through the existence of the migrants' owned enterprises and small businesses. Moreover, forty migrants' owned enterprises were chosen through simple random sampling. Separately, the interviewees have participated in semi-structured interviews; also, qualitative data analysis was conducted. The central theses of the research herein is that the Syrian immigrant experience as ensconced in entrepreneurial activities is firstly a middle-class socioeconomic status building. Secondly, there is an ongoing interaction between the Gaziantep metropolitan areas residents and the newcoming entrepreneurs. And third, Syrian entrepreneurship in Gaziantep opens up new spaces and possibilities for integration.