İstanbul ilinde sağlık sektörü çalışanlarının demografik özelliklerinin sosyal zeka üzerindeki etkisinin irdelenmesi
Investigation of the effects of the demographic characteristics of healthcare employers on social intelligence in İstanbul province
  1. Tez No: 616624
  2. Yazar: AHMET CAN KUL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKİ YÜKSEKBİLGİLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Zeka, Sosyal Zeka, Sağlık Çalışanları, Eğitim Düzeyi, Sağlık, Intelligence, Social Intelligence, Health Professionals, Education Level, Health
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Sosyal Zeka bireylerin hem özel hem de iş yaşamında başarı ve mutlulukları için ön plandadır. Sosyal Zeka'nın öneminin farkındalığı, sosyal zekanın geliştirilmesinde önemlidir. Bu çalışmada; sağlık hizmetleri gibi insan faktörünün etkin olduğu bir sektörde sosyal zekanın değeri ve etkileyen faktörlerin bilinmesi hedeflenmektedir. Araştırmanın evrenini; İstanbul İlin de çalışan sağlık çalışanları oluşturmaktadır. Sosyal zeka düzeyini ölçek üzere Silvera,Martinussen ve Dahl. (2001) tarafından geliştirilen Tromso Sosyal Zeka ölçeği (TSZÖ) kullanılmıştır. Araştırmamızda cinsiyete, yaşa, eğitim düzeyine, çalışma pozisyonuna, kurumda çalışma süresine, başka yerden göç etme durumuna ve birlikte yaşanan kişi sayısına göre Sosyal Zeka ve alt boyutlarının farklılaşmadığı belirlenmiştir. Çalışmada, bekar bireylerin sosyal beceri düzeylerinin, evli çalışanlara göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. İl merkezinde yaşayanların, ilçe ve kasaba/köyde yaşayanlara göre sosyal beceri ve sosyal zeka düzeylerinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Daha önce başka meslekle uğraşanların, başka meslek yapmamış olanlara göre sosyal beceri düzeylerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Doğum yerine göre il merkezi ve ilçe merkezinde doğan bireylerin, kasaba/köyde doğanlara göre sosyal bilgi, sosyal farkındalık ve sosyal zeka açısından daha yüksek puanlara sahip olduğu belirlenmiştir. Mesleki deneyim süresine göre 5-10 yıl mesleki deneyime sahip olanların, diğer gruplara göre sosyal beceri düzeylerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Sosyal zekaya sahip bireyler belirli sosyal durumlar karşısında muhatabının beklentilerini anlayarak cevap üretebilen, kendi gereksinimleri ile muhatabının gereksinimlerinde uzlaşı noktası bulabilen kişilerdir. Bu özellikler, sağlık çalışanları açısından kritik bir önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Social Intelligence is at the forefront of individuals' success and happiness in both private and business life.Awareness of the importance of Social Intelligence is important in the development of social intelligence.In this study; It is aimed to know the value of social intelligence and the factors affecting it in a sector where human factor is effective such as health services.The research was applied to all healthcare employers who is working in Istanbul province.To measure the level of social intelligence, Silvera,Martinussen and Dahl(2001) developed by the Tromso Social Intelligence Scale (TSSS) was used.In our study, it was determined that Social Intelligence and its sub-dimensions did not differ according to gender, age, educational level, working position, working time in the institution, immigration status and number of people living together.In the study, it was found that the social skill levels of single individuals were higher than those of married employees.The social skills and social intelligence levels of the people living in the city center were higher than those living in the district and town / village.It has been determined that those who have been engaged in another profession have higher social skill levels than those who have not done another profession before.It was determined that individuals born in the city center and district center had higher scores than those born in town / village in terms of social knowledge, social awareness and social intelligence. It was found that those with 5-10 years of professional experience had higher social skills levels than other groups. Individuals with social intelligence are able to produce answers by understanding the interlocutor's expectations in the face of certain social situations, and find a compromise point in their needs and interlocutor's needs.These features are critical to health professionals.