Bid'atler, hurafeler ve Malatya örneği
Bid'ah, superstition and in example of Malatya
  1. Tez No: 616642
  2. Yazar: LEYLA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İman, Bid'at, Hurafe, Malatya, Türbe, Ziyaret, Faith, Bid'ah, Superstition, Malatya, Tomb, Visit
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Kelâm ilmi; Allah'ın varlığı, birliği, zatı, sıfatları, ahiret hayatı, peygamberler, vahiy, melek, kader ve kaza gibi inanç konularını inceleyen bir ilimdir. Evrenin ve canlıların yaratılışı, varlıklar arasındaki sebep ve sonuçlar da bu ilim sayesinde anlaşılmaktadır. Nitekim Kur 'anda,“ibret almaz mısınız? Akletmez misiniz? Ve Görmüyor musunuz? Düşünmez misiniz? Gibi sorular da olayların irdelenmesini ön görmektedir. Nitekim 18. Asırdan bu yana Batı dünyasında bilim ve felsefenin gelişmesine karşı delil, akıl ve ispat yöntemi kullanılmıştır. Bu yönüyle İslam'ın inanç esaslarını zararlı akımlardan koruduğu için kelam ilmine, ”İlimlerin en şereflisi“ denmiştir. Çağımızda bid'at ve hurafeler, her geçen gün artarak dini, sosyal ve kültürel hayatımızı etkilemeye devam etmektedir. Kimi insan geleceğini merak etme adına; iç dünyalarını etkileyen rüya, fal, büyü ve şans gibi konulara umut bağlamaktadır. Bazı insanlar da, ay, yıldız, taş, boncuk gibi sembolik objelere kutsal anlamlar yüklemektedir. Hal böyle olunca türbe ziyareti, dilek tutma, şifa arama, şefaat dileme türü sapmalar meydana gelmektedir. Bilimsel zemini olmayan bu tür anlayışlar, insanın yaratılışına ve inancına ters düşmektedir. ”Bid'atlar, Hurafeler ve Malatya Örneği" konulu tez çalışmasıyla kelam bilim alanına katkı sağlanmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada; bid'at ve hurafelerin tarihi seyri, ortaya çıkış nedenleri, Malatya ve çevresine yansıma biçimi araştırılmıştır. İl merkezi ve ilçelerinde halen halkın ilgi odağı olan türbe, kabir gibi mekânları ziyaret edenlerin beklentileri değerlendirilmiştir. Ne var ki olayın temelinde bilgisizliğin hâkim olduğu anlaşılmaktadır. Oysaki dinin amacı, toplumu durağan halde tutmak değil, ileri hedeflere ulaştırmaktır. Çünkü İslam, toplumu sanat, teknoloji ve yeniliklerde ilerlemesini tavsiye eden bir dindir.
Özet (Çeviri)
Science of kalam; It is a science that examines the subjects of God's existence, oneness, self, adjectives, life of the Hereafter, prophets, revelation, angel, fate. The creation of the universe and living things, the causes and consequences between beings are also understood through this science. As a matter of fact, in the Qur'an,“Don't you take a sign? Wouldn't you? And you don't see? Don't you think? Questions such as the foreseeing of the events. Indeed, evidence, reason and proof method have been used against the development of science and philosophy in the Western world since the 18th century. From this aspect, scince of kalam is called ”the most honorable science“, because of protecting the principles of islam, In our era, bid'ah and superstitions continue to affect our religious, social and cultural life with each passing day. Some people wonder about the future; they hope to dream, fortune, magic and luck that affect their inner world. Some people put holy meanings on symbolic objects such as moon, stars, stone and beads. As such, deviations such as visiting the tomb, making wishes, seeking healing, seeking intercession occur. Such insights without scientific background contradict human creation and belief. With the thesis on 'Bid'ah, Superstition and in example of Malatya ”, contribute to the field of kalam science. In this study; The historical course of the bid'ah and superstitions, the reasons for its emergence, the way of reflection on Malatya and its surroundings were investigated. Expectations of those who visit places such as tombs and graves, which are still the focus of public interest in the city center and districts, were evaluated. On the basis of the incident, however, it appears that ignorance prevailed. However, the aim of religion is not to keep society stable, but to bring it forward. Because Islam is a religion that advises society to progress in art, technology and innovation.