Anaokullarında karşılaşılan öncelikli yönetim sorunlarının okul yöneticilerinin görüşlerine göre incelenmesi
Study of privileged management problems encountered at kindergarten from school admi̇ni̇strators' point of view
- Tez No: 616641
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim yönetimi, okul öncesi eğitim kurumları, okul öncesi eğitim kurumlarının yönetimi, okul yönetimi, okul öncesi, anaokulu, Education management, preschool education institutions, management of preschool education institutions, school management, preschool, kindergarten
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu çalışmada, anaokulu yöneticilerinin karşılaştıkları sorunların önem sırası ile birlikte belirlenmesi ve kendi görüşlerine göre bu sorunlara çözüm önerilerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırmada nitel ve nicel çalışmaların her ikisinin avantajlarından yararlanmak ve her ikisinin de sınırlılıklarını azaltmak amacıyla karma (keşfedici sıralı) yöntem kullanılmıştır. Araştırmada yönteme uygun olarak iki farklı çalışma grubuyla çalışılmıştır. Katılımcılar, maksimum çeşitlilik sağlanması adına 2018-2019 yılları arasında Gaziantep ilinde, sosyoekonomik durumları açısından farklı bölgelerde yer alan anaokulu yöneticilerinden seçilmiştir. Bulgular analiz edilirken araştırmanın nitel boyutunda betimsel analiz, nicel boyutunda ise ölçekleme tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda anaokulu yöneticilerinin karşılaştıkları sorunlar önem sırasıyla finansman, personel, veli, mevzuat, iletişim ve öğrenci ile ilgilidir. Bu sorun başlıkları altında ise karşılaşılan en önemli sorunlar şunlardır: Finansman başlığı altında gelir kaynaklarının yetersizliği, personel başlığı altında yeterince yardımcı personel istihdam edilememesi, veli başlığı altında velinin okula bakış açısı, mevzuat başlığında iş yükünün fazla olması, iletişim alt başlığında yabancı uyruklu öğrenci ve veliler ve öğrenci başlığında ise uyum süreci sorunlarıdır. Araştırmada anaokulu yöneticilerinin karşılaştıkları sorunların çokluğuna karşılık, çözüm önerilerinin azlığı dikkat çekmektedir. Bu durum okul öncesi eğitim kurumlarında okul yönetim politikalarının genellikle üst yönetim birimlerince alınmasının ve okul yöneticilerine karar alma süreçlerinde düşük yetki verilmesinin bir sonucu olup sorunların merkezi olarak çözülmesi gerektiğine ilişkin yerleşik bir algının varlığına işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to reveal the problems faced by kindergarten administrators with the order of importance and to propose solutions to these problems according to their own opinions. In this research, mixed (exploratory sequential) method has been used in order to benefit from the opportunity of both qualitative and quantitative studies and to reduce the limitations of both. In the research, two different study groups were studied in accordance with the method. Participants were choosen among the kindergarten administrators who are from the different districts in Gaziantep in term of their socioeconomic status between 2018-2019 in order to ensure maximum diversity. While analyzing the findings, descriptive analysis was used in the qualitative dimension of the research and scaling technique was used in the quantitative dimension. As a result of the research, the problems faced by kindergarten administrators are related to finance, staff, parents, legislation, communication and students in order of priorities. The most important problems encountered under these problem headings are these : Insufficient income sources under the title of financing, not being able to employ enough auxiliary personnel under the heading of staff, parents' perspective to school under the heading of the parents, excessive workload under the title of legislation, foreign students and parents in the subtitle of communication and adaptation process problems in the student title. In the research, it is pointed out the fewness of the solution offers despite the numbers of problems encountered by the kindergarten administrators. This situation indicates that a result of the fact that school management policies in preschool education institutions are generally taken by top management units and that school administrators are given low authority in decision making processes and there is an established perception that the problems should be solved centrally.