Helenistik Dönemde Mısır
Egypt in Helenistic Period
- Tez No: 616667
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜMRAN OZAN KARAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Mısır, Nil, İskender, Ptolemaios, Kraliçe, Kleopatra, Egypt, Rome, Nile, Alexander, Ptolemaios, Quenn, Cleopatra
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Mısır, tarihte ileri bir medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Mısır'ın coğrafi şartları ve konumu, Mısır medeniyetinin gelişmesi ve şekillenmesinde oldukça önemli olmuştur. Eski Mısır krallığı Aşağı ve Yukarı Mısır nomlarının birbirleriyle mücadeleleri sonucu meydana gelmiştir. İskender'in M.Ö. 332 yılında Mısır'a gelmesi ile Mısır için Helenistik dönem başlamış, M.Ö. 323'teki ani ölümü ardından fethettiği topraklar ardılları arasında büyük mücadeleler sonucunda paylaşılmıştır. İskender'in yakın arkadaşı ve generali olan Ptolemaios, İskender'in ölümü ardından M.Ö. 305 yılına kadar satrap olarak hüküm sürdüğü Mısır'da krallığını ilan etmiştir. Mısır coğrafyasında yaşayan ve Helenistik krallıklar içinde en uzun ömürlüsü olan Ptolemaioslar'ın izlediği dış politika ve deniz gücüne verdiği önem onların bölgede söz sahibi olmasında etkili olmuştur. Bu çalışmada Mısır'ın jeopolitik konumu, İskender'in doğu seferi, İskender'in ardılları (diadokhlar) arasındaki mücadelelerin ardından saltanat sırası ile Ptolemaioslar devleti kralları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Egypt has hosted an advanced civilization in history. The geographical conditions and position of Egypt have been very important in the development and formation of Egyptian civilization. The kingdom of ancient Egypt was the result of the struggles of the noms of Upper and Lower Egypt. When Alexander came to Egypt in B.C. 332, the Hellenistic period began for Egypt, and the lands he conquered after his sudden death in B.C 323 were shared as a result of great struggles between his successors. Ptolemy, a close friend and general of Alexander, proclaimed his kingdom in Egypt where he ruled satraps B.C. 305 until Alexander's death. Ptolemies that have lived in the Egyptian geography and have the longest life in the Hellenistic kingdoms have been influential on foreign policy and sea power. In this study, the geopolitical position of Egypt, Alexander's eastern expedition, Alexander's successors (diadokhos) will be given information about the kings of the Ptolemaic state after the reigns.