Marka sahibinin markanın başkası adına tesciline muvafakati
Consent letter of the trademark holder
  1. Tez No: 616694
  2. Yazar: DİLARA NAZ GÜLÜM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEYZAN HAYAL ŞEHİRALİ ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Muvafakatname, Marka Tescilinde Teklik, Marka Tescili, Birlikte Var Olma Sözleşmesi, Aynı Marka, Consent Letter, Unity of Trademark Registration, Trademark Registration, Co-existence Agreement, Identical Trademark. Year: 2020
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
10.01.2017 tarihinde yürürlüğe giren 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu, sınai mülkiyet haklarına dair birçok yeni düzenlemeyi beraberinde getirmiştir. Bu önemli yeniliklerden birisi de, SMK m. 5/3 kapsamında getirilen marka sahibi tarafından muvafakat belgesi tahsisine ilişkin düzenlemedir. Türk hukukunda artık muvafakat belgesi tahsisi yolu ile tescilli markanın aynısı ya da ayırt edilemeyecek kadar benzerinin, bir başkası tarafından da aynı ya da aynı tür mal/hizmette tescili mümkün hale gelmiştir. Tezimizin konusunu SMK m. 5/3 hükmünde getirilen muvafakat belgesi düzenlemesi oluşturmakta olup konu üç bölümde incelenmiştir. Tezin ilk bölümünde, marka tescilinde teklik ilkesi ve bu ilkenin istisnalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunulmaktadır. Tezin ikinci bölümünde, muvafakat belgesinin ne olduğu, nasıl tahsis edileceği ve hukuki sonuçları ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise, muvafakat belgesi hukuken benzer diğer kurumlar ve bu kapsamda özellikle birlikte var olma sözleşmeleri ile karşılaştırılmıştır. Tezimizde, Türk hukuku kaynaklarının yanı sıra SMK m. 5/3 düzenlemesinin mehazı olan AB hukuku kaynaklarından da faydalanılmıştır. Yeri geldikçe ABD hukuku ve Birleşik Krallık hukuku açısından da değerlendirmelerde bulunulmuştur. Sayfa Sayısı: 225 Tez Danışmanı: Prof. Dr. Feyzan Hayal ŞEHİRALİ ÇELİK
Özet (Çeviri)
The Law on Industrial Property numbered 6769, which came into force on 10.01.2017, introduced several new regulations related to industrial property rights. One of the significant new regulations is the consent letter of trademark holder issued within the scope of Article 5/3 of the Law on Industrial Property. Under Turkish law, now, it is possible to register the identical trademark, which is already registered by another person for the identical goods/services through the assignment of the consent letter. The subject of our thesis is the consent letter regulated in Article 5/3 of the Law on Industrial Property. The subject was evaluated in three parts. In the first part, evaluations regarding the unity of trademark registration principle and its exceptions were made. In the second part, it is discussed that what a consent letter is, how to assign it and legal consequences of the consent letter. In the third part, consent letter is compared with other legally similar concepts, in particular co-existence agreements. In our thesis, besides the Turkish law resources, the EU law resources constituting the basis of Article 5/3 of the Law on Industrial Property were examined. Where appropriate, assessments were made in terms of the USA law and the UK law. Page Number: 225 Supervisor: Prof. Dr. Feyzan Hayal ŞEHİRALİ ÇELİK