Ehl-i sünnet ve şiâ'da nübüvvet problemi
Ahl-i sunnah and shia's prophethood
  1. Tez No: 616700
  2. Yazar: ABDURRAHMAN UBEYDULLAH ÇİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Allah, Nübüvvet, İnsan, Kelâm, Ehl-i Sünnet, Şîa, God, Prophethood, Human, Kalam, Ahli Sunnah, Shia
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Allah, kullarını mükemmel olarak yaratmıştır. Bu mükemmellik ise insanın gerek maddi olarak gerek manevi olarak her şeyi ile uygun bir biçimde yaratılmış olmasından dolayıdır. Kulların sahih biligilere ulaşabilmesi için onlara, özgür olma ve akletme gibi kabiliyetler bahşetmiştir. Ayrıca insanın benliğine ve dış dünyasına âyet ve nişaneler koymuş, vazifelendirdiği peygamberlere de kitaplar göndermiştir. Bunların hepsi Allah'ın mevcudiyetini kavramak ve O'nu birlemek, rahmet ve rızasına boyun eğmek, gazabına neden olacak durumlardan insanı alıkoymak amacıyladır. Bundan dolayı peygamberlik, önemli bir görevdir. Peygamberlerin görevi, insanlara her iki dünyada mutluluk kazandırmaktır. Görevlerinin esası, hakikate kılavuzluk yapmaktır. Günümüzde insanlar Allah'ın varlığından ve birliğinden ziyade nübüvvet konusunda şüpheye düşmüşlerdir. Hatta daha da ileri giderek, nübüvvet inancını reddetmektedirler. Bundan dolayı kelâm âlimleri, bu konu üzerinde çalışmalar yaparak, çeşitli eserler telif etmişlerdir. Bizim de çalışmamızın amacı, dinimizin önemle üzerinde durduğu bu konu hakkında Ehl-i Sünnet ve Şîa ekollerinin görüşlerini araştırarak, her iki mezhebin konuya nasıl yaklaştıklarını incelemektir. Giriş bölümünde nübüvvet kavramları üzerinde durduk ve bu kavramalar hakkında yalnızca iki mezhebin değil, diğer mezheplerin de görüşlerine yer verdik. Birinci bölüm ve ikinci bölümde ise, konumuzun esas yönünü oluşturan Ehl-i Sünnet ve Şîa'nın nübüvvet konusunda farklı ve ortak olan görüşlerini incelmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
God Almighty created His servants flawlessly. It has given talents such as being free and thinking to enable its servants to access the right information. He also put verses and insignia on the human self and the outside world, and gave books to prophets. All of these exist to understand the existence of Almighty Allah and to know that He is the only Creator, to surrender to His mercy and consent, and to protect man from situations that would create wrath. Therefore, prophethood is an important task. The mission of the prophets is to bring people happiness in the world and the hereafter. Their mission is to guide truth. Today, people are skeptical about prophethood rather than God's existence and oneness, and even go further and do not accept the belief in prophethood. For this reason, Kalam scholars worked on this subject and wrote studies on this subject. The aim of this thesis is to examine the views of the leading Ahl-i Sunnah and Shiite scholars on this issue and to examine these issues which are very important for our religion and how the two sects approach this issue. In the introductory section, we focused on the concepts of prophethood and included not only the two sects but also the other sects. In the first and second chapters, we tried to examine the different and common views of Ahl al-Sunnah and Shia, the main purpose of our subject, about the prophethood.