Doğu Akdeniz'de enerji politikalarının Kıbrıs üzerinden Türkiye'ye etkileri
The impact of energy policy in the Eastern Mediterranean to Turkey via Cyprus
  1. Tez No: 616706
  2. Yazar: İLYAS TONGÜÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELALETTİN SENCER İMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Akdeniz, Kıbrıs Sorunu, Türkiye, Libya Mutabakatı, Enerji Politikaları, Hidrokarbon Kaynaklar, Eastern Mediterranean, Cyprus, Turkey, Libya Agreement, Energy Policies, Natural Gas
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Ekonomik, siyasi ve askeri olarak önemli bir stratejik bölgede bulunan Kıbrıs Adası, Doğu Akdeniz'de gerçekleştirilen hidrokarbon kaynaklarının keşfi ile daha çok önem kazanmıştır. Doğu Akdeniz'de enerji kaynaklarının keşfi ile Avrupa Birliği(AB), Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya, Çin, İngiltere, Fransa, gibi bölge dışı ülkelerin de ilgisi artmıştır. Bu çalışmada Doğu Akdeniz'de bulunan Türkiye, Yunanistan, Libya, Mısır, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi(GKRY), Lübnan, Suriye ve İsrail gibi bölge ülkelerinin yürüttüğü enerji arama çalışmaları ve enerji kaynaklarının taşınması incelenmektedir. Ayrıca bölge ülkelerinin birbiri ile ilişkileri, oluşturdukları ittifaklar bölgesel aktörlerin faaliyetleri ve Kıbrıs'ın fiili durumu ve özellikle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) varlığı üzerinden Türkiye'ye etkileri ele alınmaktadır. Yapılan sismik araştırmalar ve sondaj çalışmalarında bölgede bulunan hidrokarbon kaynaklarının bölge ülkeleri için yeterli olabileceği ve ihraç edilebileceği anlaşılmaktadır. Türkiye üzerinden AB pazarına da doğal gazın ihraç edilebileceği sonucuna varılmıştır. İleri sürülen iddialar ve savunulan diğer görüşlerin KKTC ve Türkiye aleyhine yürütülen siyasi faaliyetler olduğu dikkate alınarak KKTC vatandaşlarının olaylara bakışı için yüz yüze anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Araştırma; 18 yaş ve üzeri toplam 324 katılımcıyla önceden hazırlanmış soru formuna bağlı olarak yüz yüze anket tekniği ile uygulanmıştır. Araştırma örneklemi KKTC vatandaşlarının 18 yaş üzeri nüfusunun binde ikiye yakın oranını temsil etmektedir. Araştırma örneklemi KKTC'nin demografik koşullarına göre gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler kontrol edildikten sonra bilgisayar ortamına aktarılmış, SPSS programı ile çözümlemeler yapılmıştır. Bu çalışma sonucunda KKTC ve Doğu Akdeniz'in jeopolitik ekseninde Doğu Akdeniz'e ilişkin, Türkiye'nin Doğu Akdeniz siyaset parametrelerinin ortaya çıkarılması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Cyprus is a strategic region in economic, political and military aspects and it has gained more importance with the discovery of hydrocarbon resources in the Eastern Mediterranean. The discovery of energy resources in the Eastern Mediterranean increased the interest of the countries that are far from the region like EU, USA, Russia, China, England and France. This study examines the energy exploration works carried out by the regional countries like Turkey, Egypt, Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC), Greek Administration of Southern Cyprus, Lebanon, Syria and Israel as well as the transportation of energy resources. The study also deals with the relations of the countries of the region with each other, activities of the regional actors and the impacts on Turkey through Cyprus. As a result of the seismic and drilling works, it is understood that the hydrocarbon resources of the region are significant for the regional countries but the marine transportation of the resources to EU countries by pipelines is not economic. It is concluded that the supply of the gas to the EU market via Turkey is more economical. It is understood that the other allegations that are raised are the political activities against Cyprus and Turkey and a face to face interview study is conducted for the views of the citizens of Cyprus on the developments. The study was been implemented with the face-to-face survey technique based on the previously prepared question form with total 324 participants who were 18 years and older. The sample of the study represents one thousandth of the population of Cyprus. The study sample was carried out in accordance with the demographic conditions of the TRNC. The obtained data was controlled and then conveyed to the electronic medium where analyses were using the SPSS program. As a result of this study, it is aimed to reveal the political parameters of Turkey regarding the Eastern Mediterranean in the axis of Cyprus.