An R&D roadmap for Turkish defense industry
Türk savunma sanayii için bir Ar-Ge yol haritası
  1. Tez No: 616787
  2. Yazar: OĞUZHAN DAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT ÇAKIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Science and Technology, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Ar-Ge Performans Metrikleri ve Yöntemleri, Delphi Yöntemi, Sanal ve Artırılmış Gerçeklik, Etkili İmalat Simülatörleri, Teknoloji Yol Haritası, R&D Performance Metrics and Methods, The Delphi Method, Virtual and Augmented Reality, Manufacture Effective Simulators, Technology Roadmap
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
  12. Bilim Dalı: Teknoloji ve Bilgi Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 252
Özet
Ar-Ge çerçevesinde dünya genelinde en fazla kaynak ayrılan sektörlerden biri de savunma sanayii sektörüdür. Türkiye' de de savunma sanayii sektörünün gelişimi hızlı bir şekilde devam etmektedir. Ar-Ge projeleri faaliyet alanına göre yatırım ve maliyet gerektirmektedir. Bu sebeple firmalar bu yatırımları yaparken zarar etmemek ve sonuç almak için bir dizi kontrol ve incelemeler yaparak Ar-Ge faaliyetlerinin durumunu takip etmelidirler. Ancak her ülkenin savunma sanayiine yönelik kanun ve mevzuatı farklı olduğundan, savunma sanayii konuları gizlilik barındırdığından Savunma sanayii ArGe'si konusunda uluslararası verilerin tek ve yaygın olarak kabul gören bir kaynağın bulunmamasından dolayı savunma sanayii Ar-Ge faaliyetlerinin performans ölçümü ülkelere göre farklılık arz etmektedir. Bu tez çalışmasında Türkiye'de savunma sanayiine yönelik Ar-Ge faaliyetlerinin performans ölçümüne dair metrikler ve ölçüm yöntemlerinden bahsedildi. Ayrıca tez çalışmasında iki adet odak grup çalışması yapılarak Türk Savunma Sanayii Firmalarının Ar-Ge ve inovasyon vizyonu ne olmalı? sorusuna cevap arandı. Teknoloji değerlendirme kriterlerinin ağırlıklandırılması ve teknoloji alan sıralaması yapıldı. Sonrasında savunma sanayiine yönelik ortaya çıkan 19 adet Delphi cümlesiyle ilgili iki turlu Delphi anketi gerçekleştirildi. Anket neticesinde ön plana çıkan D.14 Delphi cümlesi: Gerçek platformlardaki ayırt edici kritik karakteristik özellikleri simüle etmek için sanal gerçeklik teknikleri kullanılarak yerli simülatör sistem ve alt sistem teknolojileri üretilecektir ile ilgili D.14.8 sorusunu: Delfi cümlesindeki konunun Türkiye'nin bilim teknoloji ve yenilik yeteneğine katkısı gerçekleştirmek için 2023'e ve 2023-2028 yılları arasında kamu ve özel sektör tarafından yapılması gerekenler, ilgili teknik uzmanlarla yapılan yüz yüze görüşmeler de dikkate alınarak yol haritası olarak belirlendi.
Özet (Çeviri)
One of the worldwide leading sectors with the highest R&D resources allocation is the defense industry, which has recently been growing rapidly in Turkey. R&D projects require investments and extra costs depending on the type of business. Therefore, companies feel obliged to track their R&D activities strictly by carrying out a series of controls and measurements so as to reach the desired objectives and avoid any financial loss. However, performance measurement of defense R&D activities differ from country to country since each country have their own unique defense industry laws and regulations, issues regarding defense industry call for confidentiality, and there is a lack of unanimously accepted source of reference in the field of defense R&D. This study deals with R&D performance measurement methods and metrics in Turkish defense industry. In two different focus group interviews, an answer was sought to the question of What should be the R&D and innovation vision of Turkish Defense Industry companies?. In this way, technology evaluation criteria were weighted, and technology areas were ranked. Thereafter, a two-round Delphi survey relating to 19 Delphi statements about defense industry was carried out. As a result of this process, D.14 statement of Domestic simulator systems and sub-systems are to be manufactured using virtual reality techniques to simulate critical cues provided by real platforms came to the forefront, and what should be done by public and private enterprise to realize the corresponding question of this Delphi statement – D.14.8 – asking The contribution of the issue mentioned in the Delphi statement to Turkey's science, technology, and innovation capacity was identified as the roadmap through face-to-face interviews with relevant experts in the field.