Nurullah Genç'in şiir dünyası
Nurullah Genc's world of poetry
  1. Tez No: 616914
  2. Yazar: EMİN OĞUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHFUZ ZARİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Gelenek, Nurullah Genç, şiir, Religion, Tradition, Nurullah Genç, poem
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Nurullah Genç, Türk edebiyatında 1980'li yıllardan sonra şiirleriyle tanınmaya başlanmıştır. Şair, ilk şiirlerini gençlik yıllarında yazmaya başlamıştır. Onun ilk şiirleri çeşitli dergilerde yayınlanmıştır. Nurullah Genç, din, gelenek ve milli duyarlılık temelinde yazdığı şiirlerinin yanında, üç roman ve akademik eserler de vermiştir. Şair ayrıca profesyonel fotoğrafçılıkla da ilgilenmektedir. Bu çalışmada 1980 sonrası Türk şiirinde önemli bir yere sahip olan Nurullah Genç'in şiir dünyasını tanımlamaya çalışacağız. Bu çalışma esas olarak dört bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölümde Nurullah Genç'in hayatı, ailesi ve edebi kişiliğini incelenmiştir. İkinci bölümde Nurullah Genç'in şiirlerinde izlekleştirilen konular, duygu, imge ve anlam çeşitli başlıklarla çalışılmıştır. Üçüncü bölümde Genç'in şiir dili ve üslubu ele alınmıştır. Dördüncü bölümde ise Nurullah Genç'in şiirleri ahenk ve şekil bakımından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nurullah Genç, came to be known with his poems in Turkish literature after 1980's. Genç, began to write poetry in his early youth. His first poems were published in various literary journals. Nurullah Genç has penned poems based upon religion, tradition and national sentiments as well as three novels and a number of academic works. The poet has also been interested in professional photography. In this study, we aim to describe the poetical world of Nurullah Genç, a poet who has had a firm place in the post-80's Turkish poetry. This study mainly consists of four chapters. The first chapter accounts for Genç's biography, family and literary personality. In the second chapter, the topics thematized in his poems are elaborated under different titles, such as emotion, image and meaning. The third one is dedicated to his literary language and style. In the fourth chapter, Genç's poems are analysed in terms of rhythm and form.