İkinci Dünya Savaşı'nda Almanya'nın Fransa'yı işgalinin Türk basınına yansıması
The reflections of French front in World War II to the Turkish press
- Tez No: 616915
- Danışmanlar: PROF. DR. HACI ÖMER BUDAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, Tarih, Journalism, History
- Anahtar Kelimeler: Türk Basını, II. Dünya Savaşı, Fransa Savaşı, Turkish Press, World War II, French War
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
II. Dünya Savaşı, 1939-1945 yılları arasında süren ve birçok devletin katılması sebebiyle bütün dünyayı etkileyen küresel bir askerî çatışmadır. Savaşa dönemin tüm büyük güçleri olan Birleşik Krallık, Sovyet Sosyalist Cuhuriyetler Birliği (SSCB), Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Çin ve Fransa“Müttefik Devletler”olarak, Almanya, İtalya ve Japonya da“Mihver Devletler”olarak katılmıştır. Bu devletler, 100 milyondan fazla askerî personelin dâhil olduğu II. Dünya Savaşı'nda bütün ekonomik, endüstriyel ve bilimsel güçlerini, sivil ya da askerî kaynak farklılığı gözetmeksizin savaş için seferber etmiştir. Bu savaş, nükleer silahların kullanıldığı tek savaş olmakla kalmayıp“Yahudi Soykırımı”gibi kitlesel sivil ölümlerin yaşandığı, insanlık tarihinin en büyük ve en kanlı savaşı olmuştur. Savaşın devam ettiği 1939-1945 yılları arasında toplam 40-50 milyon insan hayatını kaybetmiştir. II. Dünya Savaşı'nın önemli safhalarından biri, Alman ordularının Fransa'yı işgaliyle neticelenen askerî harekâttır. 10 Mayıs 1940'ta Almanların Belçika topraklarına saldırmasıyla başlayan bu askerî harekât, Alman birliklerinin daha önce Polonya seferlerinde kullanıldıkları yıldırım savaşı taktiği ile çok kısa sürmüş ve Almanya ile Fransa arasında imzalanan 23 Haziran 1940 tarihli ateşkes antlaşmasıyla Almanların kesin zaferiyle sonuçlanmıştır. Kısa sürmekle birlikte bütün dünyada büyük yankı uyandıran bu harekât, Türkiye'de de büyük ilgi ve endişeyle takip edilmiştir. Bu çalışmada, II. Dünya Savaşı sırasında Alman ordularının Fransa'yı istilasıyla sonuçlanan askerî harekâtın yani Fransa Savaşı'nın Türk Basınına yansıması ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
World War II that lasted from 1939 to 1945, was a global military conflict in which vast majority of the world's countries' participated and so whole world was affected. The great powers of that period - the United Kingdom, the Union of Soviet Socialist Republics (USSR), the United States (USA), China and France joined the war as“Allied States”, and Germany, Italy and Japan as“Axis Powers”. These states mobilized all their economic, industrial and scientific resources - either civil or military - for war where more than 100 million military personnel involved in. This war was not the sole war where nuclear weapos were used but also the biggest and bloodiest war in human history, where mass civilian deaths occured such as the“Jewish Genocide”. During the war a total of 40-50 million people lost their lives. One of the most important phases of World War II was the German military operation which resulted in the occupation of France by the German armies. This military operation started with the Germans attack to the Belgian territory on 10 May 1940 and resulted with absolute victory of the Germans in a very short time who used lightning war tactic that had previously used in the Polish campaign of German troops. And Germany and France signed a cease-fire agreement on 23 June 1940. Although its short duration, this operation had a great impact all over the world. It was also followed in Turkey with great interest and concern. In this study, the reflections of Turkish Press to this military operation, the French war that was resulted in the invasion of France by the German armies during was discussed.