Örgüt kültürünün kurumsal imaj ve örgütsel bağlılığa etkisi
The effects of organizational culture on corporate image and organizational commitment
  1. Tez No: 616925
  2. Yazar: GÜLŞAH ÖZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYDA AYSUNA TÜRKYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt Kültürü, Kurumsal İmaj, Örgütsel Bağlılık, Eğitim Sektörü, Organizational Commitment, Corporate Image, Organizational Culture, Education Sector
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
21. yüzyıla gelindiğinde örgüt kültürü, kurumsal imaj ve çalışanların örgütsel bağlılıkları oldukça önemli konular arasında yer almaya başlamıştır. Bu nedenle, çalışanların motivasyon ve örgütsel bağlılığını arttırma konusu ön plana çıkmış ve bu konuda örgütler farklı çalışma ortamlarını sağlayarak örgüt kültürünün önemini ön plana çıkarmaya başlamışlardır. Her sektörde olduğu gibi eğitim sektöründeki yenilikler sonucu bu sektörde de örgüt kültürü, kurumsal imaj ve örgütsel bağlılık süreçlerinde farklı çalışmalara yönelerek bu hızlı değişime uyum sağlamak konusunda çalışmalar yapılmaktadır. Bu araştırmanın amacı, örgüt kültürünün kurumsal imaj ve örgütsel bağlılık üzerindeki etkisinin belirlenmesidir. Ayrıca araştırmada, örgüt kültürü, kurumsal imaj ve örgütsel bağlılık kavramlarının demografik değişkenler açısından farklılık gösterip göstermediği de belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaç ve yan amaçlar doğrultusunda çalışma İstanbul'da faaliyet gösteren ilk ve ortaöğretimdeki özel okullarda çalışan öğretmenler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın ilk üç bölümünde; örgüt kültürü, kurumsal imaj ve örgütsel bağlılık ile ilgili yaklaşımlar, kavramlar ve tanımlar açıklanmıştır. Dördüncü bölümde ise araştırmanın metodolojisi açıklanarak araştırma bulgularına yer verilmiştir. Son bölümde ise araştırmanın sonuçları tartışılmış ve sonuçlar doğrultusunda çeşitli önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In 21st century organizational culture, organizational image and commitment have begun to be regarded as important concepts. Therefore, it has been more crucial to increase employees' motivation and organizational commitment. In this respect organizations have underlined the importance of organizational culture by providing various working environments. As a result of the changes in educational organizations, there has been some improvements in terms of organizational culture, organizational image and commitment to be able to blend with this rapid change. The purpose of this research is to identify the effects of organizational culture over organizational image and commitment. In addition to this, it has been tried to identify if organizational culture, organizational image and organizational commitment differ in terms of demographic variables. Regarding the main purpose and the secondary purpose, a study has been conducted on teachers working for private primary, secondary and high schools. In the first three sections of the study, concepts, definitions and approaches related to organizational culture, organizational image and commitment have been explained. In the fourth section the methodology of the study has been explained and research findings have been stated. In the last section the results of the research have been discussed and some suggestions have been given in terms of these results.