Sezai Karakoç'a göre aşk ve varoluş
Love and existence according to Sezai Karakoç
- Tez No: 616927
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RIZA BAKIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Türk Dili ve Edebiyatı, Philosophy, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Aşk, Varoluş, Varoluşçuluk, Diriliş, Hakikat, Monna Rosa, Yitik Cennet, Love, Existence, Existentialism, Resurrection, Truth, Monna Rosa, Lost Heaven
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışma, edebiyatımızda ve düşünce dünyamızda önemli bir yeri olan Ahmet Sezai Karakoç'un aşk ve varoluş kavramlarına bakışını ele alır. Sezai Karakoç, edebiyatımızda“İkinci Yeni”diye adlandırılan bir dönemin en önemli temsilcilerinden sayılmaktadır. Ancak kendine özgü duruşu, anlayışı, tavrı ile diğer sanatçılardan farklılık göstermektedir. Gerek şiirleriyle gerekse düşünce yazılarıyla haklı ve farklı bir öneme sahip şahsiyetlerimizdendir. Bu çalışmamızda onun edebî kişiliğinin yanında daha çok felsefi bakış açısı ele alındı. Yaşadığı dönemin siyasi, sosyal, edebî ve felsefi olaylarının eserlerine yansımasından bahsedildi. XX. yüzyılın önemli felsefi akımlarından olan“varoluşçuluk-varoluş felsefesi (egzistansiyalizm)”nin Karakoç'un eserlerine tesir edip etmediği tartışıldı. Edebiyatın ve felsefenin üzerinde söz söylediği, insanın varoluşunun sebebini teşkil eden“aşk”kavramının Sezai Karakoç tarafından ele alınış biçimi incelendi. Karakoç'un şiirlerinden ve düşünce yazılarından örnekler verilerek, aşkın onun için ne anlamlar ifade ettiğine değinildi. Çalışmamızın birinci bölümünde Sezai Karakoç'un hayatı ve onun düşünce dünyası ele alındı. Karakoç'un hayatında önemli bir yeri olan, düşünce dünyasının temelini ve amacını oluşturan“Diriliş”düşüncesi,“varoluşçuluk”ve“aşk”kavramları bu bölümde anlatıldı.“Varoluşçuluk”başlığı altında geçmişten günümüze“varoluş-varoluşçuluk”kavramlarına değinildi.“Aşk”kavramı daha çok felsefi yönüyle ele alındı. Filozofların aşk hakkındaki düşüncelerine bu bölümde yer verildi. İkinci bölümde Sezai Karakoç'un eserlerinde“aşk”ve“varoluş”kavramlarının işlenişine, bu kavramlara şairimizin bakış açısı, şiirlerinden ve yazılarından örnekler verilerek ifade edildi. Karakoç'ta,“varoluş”anlatılırken Yitik Cennet adlı eserin önemli bir yeri olduğu görüldü. Bundan dolayı bu eser ayrı bir başlık altında ele alındı.
Özet (Çeviri)
This study examines the concept of love and existence of Ahmet Sezai Karakoç, who has an important place in our literature and thought world. Sezai Karakoç is considered as one of the most important representatives of a period called“Second New”in our literature. However, his distinctiveness differs with his understanding and attitude. he is one of our rightful and different personalities in both his poems and his writings.In this study, besides his literary personality, more philosophical point of view was discussed. Reflections of the political, social, literary and philosophical events of the period he lived in were mentioned. It was discussed whether“existentialism-existentialism (existentialism), one of the important philosophical movements of the 20th century, influenced Karakoç's works. The concept of ”love“ disscussed by Sezai Karakoç, which constitutes the reason of human existence and that Literature and philosophy commented on, was analyzed. What ”love“ meant for him was mentioned by being given examples from Karakoç's poems and thought writings. In the first part of our study, Sezai Karakoç's life and the world of his thought were discussed. Thought of ”Diriliş“, which forms the basis and purpose of the world of thought, which has an important place in Karakoç's life, the concepts of ”existentialism“ and ”love“ were expressed. Under the title of ol Existentialism , the concepts of ”Existence – existentialism“ from past to present were mentioned. The concept of ”love“ was dealt with more philosophically. Philosophers' thoughts about ”Love“ were given in this section. In the second part of our study, the concepts of ”love“ and ”existence“ discussed in the works of Sezai Karakoç and this poet's perspective on these concepts was expressed by being given examples from his poems and writings. While ”existence“ were described in the works of Karakoç, it was seen that the work called ”Yitik Cennet (Lost Heaven)" was important for this concept. Therefore, this work was handled under a separate title.