Anonim Osmanlı Vekayinâmesi (H.1058-1106 / M.1648-1694) metin ve değerlendirme
Anonymous Ottoman Vakayinâme (H.1058-1106 / M.1648-1694) text and evaluation
  1. Tez No: 616981
  2. Yazar: RAMAZAN AKTEMUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT AK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Anonim Osmanlı Vekayinâmesi, 17. yy Siyasi, Sosyal ve Ekonomik tarihi
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Akdeniz Dünyası Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
Tezin muhtevası Topkapı Sarayı Müzesi El Yazmaları Kütüphanesi Hazine Koleksiyonu 1468 numarada kayıtlı olan ve şu ana kadar pek az araştırmacının dikkatini çeken bir eserin metin transkripsiyonu ve değerlendirmesidir. Müellifini tespit edemediğimiz bu eser 18 Recep 1058 (8 Ağustos 1648) ile âhir Muharrem 1106 (10-20 Eylül 1694) yılları arasındaki siyasal, sosyal, ekonomik ve kültürel hayat hakkında bizzat bu dönemin tanığı olan ve geniş çevresi olan birisinin, muhtemelen bir İç oğlanının ağzından bilgi verir. Aynı dönemi anlatan diğer muasır kaynaklarda zikredilen olayları farklı bir gözle ele alması, muasır kaynaklarda zikredilmeyen ve bazı özel meclislerdeki diyalogları ihtiva etmesi ve belki de en önemlisi muasır kroniklere göre diğer müelliflerin aksine eserini herhangi bir kimsenin hamiliğinde bulunmadan, ikbal kaygısı olmadan, kendi ismini zikretmeden yazması, eserinde kendisine yapılan haksızlıklardan bahsetmemesi vb. hususlar, eseri orjinalliği ve tarafsızlığı yönünden diğer kroniklerden farklı kılar. Dolayısıyla eser 17. yüzyıl Osmanlı tarihini inceleyen araştırmacılara bu dönemin karmaşık panaromasını daha objektif yorumlama imkanı veren önemli bir birinci elden kaynak niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The content of the thesis is the text transcription and evaluation of a manuscript in the Topkapı Palace Museum Manuscript Library, registered in the Treasury Collection 1468, which has attracted the attention of few researchers so far. This manuscript, of which we could not identify the author, gives information about the political, social, economic and cultural life between 18 Recep 1058 (8 August 1648) and the late Muharrem 1106 (10-20 September 1694). This information was given from the mouth of a person who was a witness of this period and who had a large network and possibly a page. The difference from the sources of the same period is that it deals with the mentioned events from a different perspective and includes dialogues in some special assemblies which are not mentioned in the sources of the period. Apart from this, perhaps the most important difference is that the author of this manuscript, unlike the other chronic writers of the same period, wrote his work without any patronage, without any future concern, without mentioning his own name, and not mentioning the injustices made to him in his work. Such matters make the work different from other chronicles in terms of originality and impartiality. Therefore, this manuscript is an important first-hand resource that gives researchers the opportunity to interpret the complex panorama of this period more objectively. Keywors: Anonymous Ottoman Vekayinâme, Political, Social, Economic history of 17th century