İktidarların toplumsal algı oluşturma süreçlerinde tedavüle sürülen paraların rolü
The role of issued money in the processes of creating societal perceptions of power
  1. Tez No: 616994
  2. Yazar: MAVİYE YILDIZ DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KÜÇÜKKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Siyasal Bilimler, Tarih, Public Relations, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel İletişim, Göstergebilim, Para, Para Sembolleri, Sikke Tasarımı, Visual Communication, Semiotics, Money, Money Symbols, Coin Design
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Günümüzden 3000 yıl önce neolitik çağ ile insanoğlunun yerleşik hayata geçmesi ile takas ekonomisi gün yüzüne çıkmıştır. Takas sistemiyle meydana gelen zorluklar sonucu, çeşitli nesneler mübadele aracı olarak kullanılmış ve günümüzdeki anlamıyla kullanmış olduğumuz para icat edilmiştir. İcat edilmesinden bu yana evrilmeye devam eden para insanoğlu için önemli bir güç temsili haline gelmiştir. Paranın kendisi başlı başına bir sembol iken, üzerine yerleştirilen semboller, kitle iletişim araçlarının olmadığı dönemde etkili bir iletişim aracı olmuştur. Yerleştirilen semboller ve tasvirler aracılığıyla kimi zaman haberleşme kimi zaman propaganda aracı, kimi zaman ise siyasi ve sosyal güç yansıması olmuştur. Bu kültür antik çağlardan günümüze dek devam etmektedir. Ulusların simgeleri, tarihteki yöneticiler, dini inançların sembolleri, yaşanılan politik ve tarihi olaylar ve ulaştırılmak istenilen mesajların hepsi paranın üzerinde yer almaktadır. Para yalnızca kullanışlı bir araç ve değer simgesi olmaktan çıkmış, insanlığın hikayesini anlatan bir eser haline gelmiştir.
Özet (Çeviri)
Barter economy arose with neolithic age through the adoption of a settled life by mankind 3000 years ago. Due to challenges occurred in the barter system, several objects were used as means of exchange and money was invented. Money that continues to evolve since its invention has become an important power symbol for mankind. When money was a symbol on its own, it became an effective communication tool with the symbols placed on it when there were no mass medium. The symbols and depictions placed on money sometimes served as communication and sometimes as propaganda tools.There were times when political and social power reflections took place through these symbols and depictions on money. This culture has been continuing since the ancient times. Symbols of nations, leaders in history, symbols of religious beliefs, political and historical incidents and the messages intended are all presented on money. Money is not only a tool and value symbol anymore but has become a piece that tells the story of mankind.