353 Numaralı Teşrifat Defterinin (H. 1208-1229 / M. 1793-1814) transkripsiyon ve değerlendirmesi
Transcription and evaluation of the Teşrifat Book Number 353 (H. 1208-1229 / M. 1793-1814)
- Tez No: 617028
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, teşrifat defteri, protokol, merasim, elçilik, Mehmed Esad Medhî Efendi, Ottoman Empire, memorandum, protocol, ceremony, embassy, Mehmed Esad Medhî Efendi
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu tez çalışmasında, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Osmanlı Arşivi Sadaret Fonunda 353 numarasıyla kayıtlı Teşrifat defterinin günümüzde kullanılan harflere çeviri yazısı yapılmış ve defterin içeriğine göre Osmanlı Devleti'nin o dönemdeki teşrifat teşkilatıyla ilgili değerlendirilmelerde bulunulmuştur. Teşrifatçı Mehmed Esad Medhî Efendi tarafından yazılan bu defter, h. 1208-1229 / m. 1793-1814 yıllarını kapsamaktadır. Defter, kapağındaki etikette de yazıldığı üzere süfera yani elçilerin teşrifatı hakkındadır. Elçi kabulleri, elçilere ve onlarla ilgilenen görevlilere verilen ziyafetler ve hediyeler, defterin muhteviyatını teşkil etmektedir. Bu çalışma ile Osmanlı protokolü ve merkez teşkilatı konularındaki çalışmalara katkı sağlanması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In our thesis, study information were given about what is the ceremonial, Duty of the master of the ceremonies and how to prepare the Ceremonial Notebooks. For this purpose, the Ceremonial Notebook registered with the number d. 353 and in the name of“Sadaret”in the Ottoman Archives was examined. This notebook translated into new Turkish letters and a brief evaluation of this notebook was made. This notebook was written by the author Mehmed Esad Medhî Efendi, covers the years 1208-1229 (1793-1814). The notebook was about the ambassadors as it was written on the label on the cover, and the acceptances of the ambassadors, the feasts and gifts given to the ambassadors and the officials dealing with the ambassadors constitute the main subject of the notebook. The aim of our study is to provide an important resource interms of the Ottoman protocol to the historical researches.