Hanehalkı tüketim alışkanlıklarının analizi: Bor örneği
Analysis of households consumption habits: Bor sample
- Tez No: 617061
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDİNÇ TUTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bor, Hanehalkı, Tüketim Alışkanlıkları, Tüketim, Bor, Household, Consumption Habits, Consumption
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Günlük hayatta insanların satın alma ve tüketim davranışları tekrarlayıcı özelliktedir. İnsanlar tüketimlerini ve satın alımlarını alıştıkları yerlerde yaparlar. Bir süre sonra tüketim, alışkanlık haline gelir. Alışkanlıklar, bilinçli karar vermeyi etkilemekte ve çeşitli faktörlerden etkilenmektedir. Tüketim bütün sektörler için oldukça önemlidir. Tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi, işletmelerin üretimlerini daha etkin şekilde yapmalarını sağlamak içindir. Bu nedenle, günümüzde hane halkı tüketim alışkanlıkları çeşitli araştırmalar ile analiz edilmektedir. Bu çalışmada hane halkı tüketim alışkanlıklarının analizi, Bor ilçesi örneği ile yapılmıştır. Çalışmada demografik bilgilerin yanında, hane halkının tüketim rasyonalitesi, hane halkının rasyonel davranışlar düzeylerini ve hane halkının gelir ve tüketim harcamaları arasındaki ilişki araştırılmıştır. Araştırma sonucunda, hane halkının tüketim rasyonalite düzeyi arttıkça, gelir ve tüketim harcaması düzeyinin artığı görülmektedir. Hane halkının rasyonel davranışlar düzeyi arttıkça, gelir ve tüketim harcaması düzeyinin arttığı belirlenmiştir. Cinsiyet, yaş, medeni durum ve eğitim düzeyinin hane halkının tüketim rasyonalitesi, hane halkının rasyonel davranışlar düzeylerini, hane halkının gelir ve tüketim harcamalarını etkilemediği tespit edilmiştir. Meslek, aylık ortalama gelir ve ek gelir hane halkının tüketim rasyonalitesi, hane halkının rasyonel davranışlar düzeylerini, hane halkının gelir ve tüketim harcamalarını etkilemektedir. Hane halkının toplu alışveriş durumu; hane halkının tüketim rasyonalitesini, hane halkının rasyonel davranışlar düzeylerini, hane halkının gelir ve tüketim harcaması düzeylerini anlamlı etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
The buying and consumption behaviors of people in daily life are repetitive. People make their consumption and purchases where they are used to. After a while, consumption becomes a habit. Habits influence informed decision-making and are influenced by various factors. Consumption is very important for all sectors. Determination of consumption habits is to enable enterprises to produce more efficiently. Therefore, today's household consumption habits are analyzed by various researches. In this study, the analysis of household consumption habits was conducted with the Bor district sample. In addition to demographic information, the rationality of household consumption, rational behavior levels of households and the relationship between household income and consumption expenditures were investigated. As a result of the research, it is seen that as the consumption rationality level of the household increases, the level of income and consumption expenditure increases. As the rational behaviors of households increased, income and consumption expenditures increased. Gender, age, marital status and educational level did not affect household consumption rationality, household rational behavior levels, household income and consumption expenditures. Profession, monthly average income and additional income affect household consumption rationality, rational behavior levels of households, household income and consumption expenditures. Collective shopping situation of households; household consumption rationality, rational behavior levels of households, household income and consumption expenditure levels.