Ortaokullarda finansal kaynak arayışları ve kullanımına ilişkin yönetici görüşlerinin incelenmesi
Examining manager' opinions related to seeking and usage of financial resources in secondary schools
- Tez No: 617087
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KARAKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Finansal Kaynak, Okul Yöneticileri, Ortaokul, Financing of Education, School Administrators, Secondary School
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zirve Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmada; ortaokullarda okul yöneticilerinin eğitim öğretimin kalitesini ve okul ortamının fiziksel görümünü arttırma gayreti içerisinde iken, bir de finansal kaynak bulma ve bulunan finansal kaynağın da kullanımı konusunda sorunlar yaşadıkları görülmektedir. Okul yönetiminin ortaokullarda eğitim öğretim sistemini üst seviyede tutabilmesi için finansal kaynak bulma ve kullanımıyla ilgili çözüm önerileri bulma öngörülmüştür. Araştırmada karma yöntem kullanımı tercih edilmiştir. Araştırmanın nitel kısmında olgubilim çalışması uygulanmıştır. Nitel araştırmada verilerin toplanma aracı olarak, deneyimli ve uzman kişilere inceletilerek, meslektaş görüşü alınarak ve katılımcı teyidi sağlanarak, geçerlik ve güvenirliği önceden denenerek hazırlanmış yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formu verileri dogrultusunda, ana temalar ve alt temalar belirlenmiştir. Nitel araştırma bölümü için seçilen çalışma gurubu 2014-2015 eğitim öğretim yılında Adana ili Sarıçam ilçesi ortaokullarında görev yapan 84 okul yöneticisinden oluşmaktadır. Araştırmanın nicel boyutunda okul giderlerinin karşılandığı gelir kaynağı, karşılanma düzeyi ve yöneticilere göre karşılanması gereken kaynağın belirlenmesi için betimleme amaçlandığından betimsel desen kullanılmış ve ortaokul kurum yöneticilerinin görüşlerinin belirlenmesi için anket yöntemi kullanılmıştır. İçerik analizinden anket verilerinin betimsel istatiklerinin ortalama, frekans ve yüzdelerinden elde edilen sonuçlar kullanılmıştır. Nicel araştırma bölümü için seçilen çalışma gurubu 2014-2015 eğitim öğretim yılında Adana ili Sarıçam ilçesi ortaokullarında görev yapan 223 okul yöneticisinden oluşmaktadır. Sonuç olarak; kurum yöneticileri ortaokullarda toplamda 20 kalem ek finansal kaynak sağlama yöntemi kullandıkları, kullanılan bu yöntemlerin ihtiyacın az bir kısmını karşıladığını, çözüm için de MEB Genel Bütçesinden tüm ortaokullara öğrenci sayısı baz alınarak YBO'lardaki mali bütçe sistemi gibi para aktarması gerektiği ve aktarılan bu miktarın kurumun performans değerlendirme (AB projeleri, sosyal ve kültürel etkinlik sayıları, akademik başarı sonuçları vb. kriterlerle) sonucuna göre arttırılması gerektiği, finansal kaynakların kullanımı içinde büyük çoğunluğun Okul Aile Birliği yönetimince yapıldığı ve sorun yaşanmadığı ancak olması gereken kullanım yönteminin okul müdürü, müdür yardımcıları ve öğretmenlerden oluşan bir komisyonun YBO'larında olduğu gibi yönetici ve öğretmenlerden oluşan komisyonca bu finansal kaynakların kullanılması gerektiği yönetici görüşleri doğrultusunda tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, it has been observed that, with the increasing of the debates about the financial resources being experienced in secondary schools recently, the administrators of those schools have problems about increasing the quality of education and physical appearance besides getting financial aids and using those aids. Finding suggestions for solutions about getting financial sources and using them is anticipated in order to maintain the education and schooling by the administration of school at secondary schools at a high level. In the research, mixed method usage is preferred. In the part of qualitative research, phenomenology study is applied. As a data collection means in the qualitative research section, the form of semi-structured interview, which has been examined by experienced and expert people, in which the opinions of colleagues have been taken and has been approved by participants, and which has been tested beforehand by means of validity and reliability is used. By the semi-structured interview has been taken as a basis, categories and subcategories that contain the main themes are stated. The study group that is selected for qualitative research section consists of 84 administers of schools who work at the secondary schools in the academic year of 2014-2015 in the town of Sarıçam, in Adana. In the quantitative dimension of our research, because our research aims to tell the identification of income sources which the expenses of schools are provided, the level of provision and the sources that should be provided according to the administrators of schools, descriptive design is used and to determine the opinions of the administers at secondary schools, the method of questionnaire is used. In the content analysis, the results which have been obtained by the average of descriptive statistics, frequency and percentages of the data of questionnaires are used. The study group that is selected for quantitative research section consists of 223 administers of schools who work at the secondary schools in the academic year of 2014-2015 in the town of Sarıçam, in Adana. As a result; it has been identified by the opinions of administrators that the Foundation Administers at Secondary Schools use 20 kinds of methods to get extra resource provision; these methods provide a little part of the need; as a solution, the Ministry of National Education should transfer money to all secondary schools from the General Budget like the Regional Boarding Schools and that transferred amount should be increased up to the results of the performance evaluation (with the criteria of EU projects, the number of Social and Cultural activities, Academical success results, etc.) of the foundation; in the usage of financial sources, the majority is done by the administration of School – Family Associations and no problem is experienced, but the needed method of usage is that, it must be performed by a commission that consists of the headmaster, the assistant managers and teachers of schools as it is in Regional Boarding Schools.