Ataköy ve Şirinevler mahallelerindeki kentsel donatı elemanlarının kalite ve düzeyinin; Söz konusu imar bölgelerinde yaşayan nüfus üzerindeki etkisinin araştırılması
The quality and level of urban furnitures in Ataköy and Şirinevler neighborhoods; Exploration of the effect on the population living in the zones
- Tez No: 617140
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜLKÜF GÜNELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Şehircilik ve Bölge Planlama, Architecture, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Donatı, Ataköy, Şirinevler, Kentsel Kimlik, Urban Furniture, Ataköy, Şirinevler, Urban Identy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Kentsel donatılar ve kentsel donatı elemanları, doğa ile insan arasındaki ilişkinin dengelenmesinde ve kent yaşam koşullarının iyileştirilmesinde etkili bir konuma sahiptir. Çeşitli sosyal ve rekreasyonel aktiviteler için kentlerde, kentsel donatılar bu aktivitelerin yapılması için önemli alanlardır. Aynı zamanda kentsel donatılar, kentin öncesi ve sonrası arasında ilişki kuran, kente kimlik kazandıran ve dokusunu oluşturulan mekanlardır. Kent yaşam konforunun arttırılması ve insan yaşamının zenginleştirilmesi için önemli olan kentsel donatı elemanlarının; Ataköy ve Şirinevler Mahallelerindeki yeterlilik değerlendirmesi ve bölgede yaşayan nüfus üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla bu tez çalışması gerçekleştirilmiştir. Kentli tarafından yoğun bir şekilde kullanılan, aynı zamanda kentin kimlik özelliklerini oluşturan donatı elemanlarının bulunduğu çevreye katkıları ve mekan ölçeğinde, tasarımları değerlendirilmiş olup; nüfus üzerindeki etkilerini anlamak için mahallelerin demografik yapıları incelenmiş ve karşılaştırmaları yapılmıştır. Bu değerlendirme sonucunda seçilen kentsel donatı elemanlarının kent bütünlüğü içinde yaşam kalitesi, sürdürülebilirlik, ekolojik ve dokusal özellikleri analiz edilmiştir. Ataköy ve Şirinevler Mahallelerinde bulunan kentsel donatıların daha çok kentli tarafından kullanılabilmesi ve tasarımlarının geliştirilebilmesi bu çalışma kapsamındadır. Hedeflenen politikaların planlama aşamasında, peyzaj mimarlarının, şehircilerin ve mimarların ortak katkılarıyla belirlenmesi gerekmektedir. Ataköy ve Şirinevler Mahallelerinin seçilme amacı, birbirine komşu aralarında yalnızca bir otoban yolu geçen, birbirlerine bir yaya köprüsü kadar yakın bu mahallelerin bu denli farklılıklar ortaya koyma sebeplerinden ötürüdür. Mahallede yaşayan kent sakinlerinin, eğitim, kültür ve ekonomik gelir farklılıkları karşılaştırılıp, kent yaşamına ve kentsel donatı elemanlarına ne ölçüde yansıdığı araştırılmıştır. Şirinevler Mahallesinin düzensiz, plansız yerleşimi ve gün geçtikçe artan aşırı nüfusunun nelere yol açtığı saptanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
There is an effective option for adjusting urban facilities areas and furnitures, balancing the relationship between nature and man and improving urban living conditions. In urban areas for various social and recreational activities, urban facilities are important areas for carrying out these activities. At the same time, urban furnitures are the places where you choose the fabric that establishes the identity of the city. Urban furniture elements, which are important for increasing the comfort of urban life and enriching human life. This thesis study, which is carried out with the aim of evaluating the competence assessment in Ataköy and Şirinevler Neighborhoods of the same district and its effects on the population living in the region, covers the elements of urban furniture which are used extensively by the citizens. The contribution of these urban elements to the environment and their designs have been evaluated on the scale of space; in order to understand their impact on the population, a survey was conducted with the local people. As a result of this evaluation, quality of life, sustainability, ecological and textural characteristics of selected urban furniture elements within the whole city were analyzed. It is within the scope of this study that urban equipment in Ataköy and Şirinevler Neighborhoods can be used by more urban people and their designs can be developed. At the planning stage of the targeted policies, landscape architects, urbanists and architects should be determined with common contributions. The purpose of selecting Ataköy and Şirinevler Neighborhoods is due to the reasons that these neighborhoods, which are close to each other as a pedestrian bridge, crossing only one highway road between each other. The differences in education, culture and economic income of the residents of the neighborhood are the first reasons that come to mind and are directly reflected in the urban life and urban furniture elements. Survey that we made with the neighborhood who lives there prove this. The irregular, unplanned settlement of the Şirinevler Neighborhood and the increasing population of the overly populated social areas and urban areas are becoming even more incapable of meeting the areas.