Hava kirliliği ve küresel ısınmayı önlemede yeşil çatıların etkileri üzerine kritik bir değerlendirme
A critical evaluation of green roofs on preventing air pollution and global warming
- Tez No: 617141
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜLKÜF GÜNELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yeşil çatı, yeşil alan, sürdürülebilirlik, sürdürülebilir sertifikasyon, Green Roof, Green Place, Sustainability, Sustainable Certification
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Özellikle rant odaklı ve plansız büyüyen mega kentlerin bir problemi haline gelen yeşil alan eksikliği dışarıdan yanlızca şehir içinde estetik bir eksiklik gibi görünse de dünya üzerinde yapılan araştırmalara göre yeşil alanların şehiri daha yaşanılabilir daha sürdürülebilir bir yer olarak kılma konusunda faydaları oldukça fazladır. Araştırma konumuz ise kalabalık ve plansız şehirlerin beraberinde getirdiği hava kirliliği ve küresel ısınma neticelerini incelemek,bu doğrultuda yeşil çatıların şehirlerimizi daha sürdürülebilir kılıp kılamayacağı konusunu irdelemektir.Yeşil alanların yerini alan asfalt,beton ve sert zeminler suyun toprakla buluşmasının önüne geçeceği için sel baskınlarına ve büyük çapta maddi hasarlı felaketlere neden olmaktadır.Bu noktada yeşil çatılı yapılar kente estetik bir hareket katmanın yanında sahip oldukları yalıtım sayesinde dolaylı ve doğrudan enerji tasarrufu sağlarken aynı zamanda şehirlerin kargaşasından meydana gelen toz partiküllerini filtrelemektedir.Toprak tabakasının suyu tutmasıda yine felaketlerin önüne geçmede büyük önem taşımaktadır.Yeşil çatılar gri suyun tekrar kullanılmasını sağlamaktadır,aynı zamanda yeşil çatı bir su toplama havuzu olarak işlev görebildiğinden küresel çapta yaşanan su problemlerinin önüne geçme konusunda bir önlem olarak kabul edilebilir.Ayrıca yeşil çatı uygulamasına sahip olan yapılar sürdürülebilir yapı sertifikasyon sistemleriden de yüksek puan almaktadır.Yeşil çatıların sahip olduğu avantajların yanında ilk ön yatırım maliyetinin yüksek olması ve yeterli bilincin olmaması bu uygulamayı sınırlı şekilde görmemize neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Lack of green spaces in unsystematically growing megacities that are mainly exploited for income may just seem like lack of aesthetics inside a city, however, according to researches green spaces have a plenty of salutary effects for making a city more sustaniable and more livable.. The research topic is to examine the consequences of air pollution and global warming in crowded and unsystematic cities, then figuring out whether green roofs can help our cities become more sustaniable. Asphalt, concrete and solid grounds that replace green spaces stop water from going underground, to soil and this causes floods and massive disasters. Therefore, as green spaces give cities aesthetically pleasing views they also directly or indirectly save power and filter dust particles that are caused by crowded areas through their insulation systems. Topsoils retain water and this extremely helps thwart disasters. Green roofs provide reutilization of grey waters and they can also be used as a water collecting pool which could be a solution to the water problem that we suffer across the world. Also, Structures that have green roof get much higher points from the DGNB certificates.(certificate for sustaniable and green buildings). Green roofs have a lot of benefits for ecosystems but they are not prefered much because of their high costs.