Komşuluk ünitesi ve yeni şehircilik ilkeleri bağlamında Ataköy yerleşim alanının değerlendirilmesi
The evaluation of Atakoy settlement in the context of the neighborhood unit and the new urbanization principles
- Tez No: 721312
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM ŞANLI, DOÇ. DR. AYŞE SİREL, PROF. DR. AHMET METE TAPAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Ataköy, Mahalle Birimi, Yeni Şehircilik, uydu kent projesi, Yerleşim alanı, Ataköy, Neighborhood Unit, New Urbanism, satellite city project, Settlement area
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Son yıllarda Türkiye'deki yerleşim alanlarının sıradanlığı göz önüne alındığında, ülkemizin ilk uydu kent projelerinden olan Ataköy Yerleşim alanının pek çok projeye emsal teşkil etmesi oldukça önem arz etmektedir. Yapımına 1950 yılında başlanan proje, günümüzde pek çok araştırmacı için laboratuvar olarak kabul edilebilecek özelliktedir. Bu çalışmada Ataköy yerleşim alanı, Komşuluk Ünitesi ve Yeni Şehircilik İlkeleri bağlamında değerlendirilmiştir. 1920'lerde ortaya çıkan“Komşuluk Ünitesi”kavramı, yerleşim alanında bulunan, daha çok yüz yüze ve kişisel ilişkilerin egemen olduğu, yaşayanların yürüme uzaklığı içindeki ilkokul, oyun yeri, ticari alanlar gibi ortak mekânlara kolaylıkla erişebilecekleri küçük yerleşim birimidir. Gelenekselliği öne çıkaran ve geçmişi yorumlayan yaklaşımlar son yıllarda yeniden gündeme getirilmiştir. Amerika Birleşik Devleti'nde“ Yeni Şehircilik”hareketinin temel özellikleri olan, kent içi ve çevresinin geleneksel düzenlemesi, alanların tekrar hatırlanması gerektiğini ortaya koymuştur. Bu tez çalışması başarılı bir proje olan Ataköy yerleşiminin Komşuluk Ünitesi ve Yeni Şehircilik akımlarının ilkelerinin yansıtıldığı düşüncesi ile sınırlandırılmıştır ve bu başarıda Batı Dünyasından gelen akımların ne kadar etkili olduğu incelenmiştir. Çalışma yöntemi olarak Komşuluk Ünitesi, Yeni Şehircilik İlkeleri ve Ataköy ile ilgili her türlü yayın ve akademik kaynaklar taranmış; ayrıca Ataköy yerleşim alanında yapılan incelemeler ve elde edilen izlenimler değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Considering the ordinariness of residential areas in Turkey in recent years, it is very important that Ataköy Settlement, which is one of the first satellite city projects of our country, sets a precedent for many projects. The project, the construction of which began in 1950, can be considered as a laboratory for many researchers today. In this study, Ataköy settlement area was evaluated in the context of Neighborhood Unit and New Urban Planning Principles. The concept of“Neighborhood Unit”, which emerged in the 1920s, is a small settlement located in the residential area, where mostly face-to-face and personal relations are dominant, where residents can easily access common spaces such as primary school, playground, commercial areas within walking distance. Approaches that emphasize tradition and interpret the past have been brought to the agenda again in recent years. The traditional arrangement of the inner city and its surroundings, which are the main features of the“New Urbanism”movement in the United States, revealed that the areas should be remembered again. This thesis study is limited to the idea that Ataköy settlement, which is a successful project, reflects the principles of the Neighborhood Unit and New Urbanism movements, and how effective the currents from the Western World are in this success. As a study method, all kinds of publications and academic resources related to the Neighborhood Unit, New Urbanism Principles and Ataköy were scanned; In addition, the examinations made in the Ataköy settlement area and the impressions obtained were evaluated.