Divanü lugat-it Türk'teki Türk atasözleri ve Arapça karşılıkları üzerine karşılaştırmalı bir inceleme
A comparison between popular Turkish proverbs in 'Divanu lugat Turk' and its Arabic counterparts
  1. Tez No: 617193
  2. Yazar: AHMED METWALLY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE MELEK ÖZYETGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri, Türk Dili ve Edebiyatı, Ancient Linguistics and Cultures, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Atasözü, Divanü Lugat-it Türk, Arapça, Çağdaş Türkçe, Proverbs, Divanu lugat Turk, Arabic, Modern Turkish
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
ÖZ DİVANÜ LUGAT-İT TÜRK'TEKİ TÜRK ATASÖZLERİ VE ARAPÇA KARŞILIKLARI ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR İNCELEME AHMED METWALLY Eylül, 2015 Atasözleri, bir dili konuşan ulusun maddi ve manevi kültürünü, yaşadığı ortamı ve koşullarını yansıtır. Biz tez çalışmamızda Türkçenin en eski sözvarlığına sahip eseri olan Divanü Lugat-it Türk'teki Türkçe atasözlerinin, Arapçada günümüzde yaşayan atasözleri ile semantik ve sentaktik açısından karşılaştırmasını yapmaya çalıştık. Tezin çıkış noktası her iki dilde de bulunan atasözleri arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları ortaya koyabilmektir. Tezde, Divanü Lugat-it Türk'te geçen toplam 228 atasözünün Modern Arapça ve Türkiye Türkçesiyle karşılaştırılması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A comparison between popular Turkish proverbs in“Divanu lugat Turk”and its Arabic counterparts Ahmed Metwally September, 2015 To acquire the complete comprehension and knowledge of a particular language, it is important to come across the documented famous sayings and proverbs of the same language. The researcher addressed the documented proverbs of all the languages of the Turks they used, then a coparison was held between them and those used in modern Turkish and Arabic languages from the other side. The researcher shed the lights on the existing similarities and dissimilarities of the provers in Arabic and Turkish language from one side, in order to be able to make a comparison between 228 proverbs from both languages from other side, in order to achieve a comprehensive understanding of a particular language.