İkinci Dünya Savaşı dönemi Türk hikâyesinde savaşın yansımaları ve ahlakî çözülme (1939–1945)
The wars reflection and moral corruption in the second world war period Turkish storytelling (1939-1945)
  1. Tez No: 617194
  2. Yazar: ESRA KARA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZÜBEYDE ŞENDERİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Story, Turkey, Second World War, Turkish Storytelling, Reflections of the War, Ethical Deterioration, 1939-1945, Black Market, Wealth Tax, War, Ethics
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 275
Özet
İkinci Dünya Savaşı Dönemi Türk Hikâyesinde Savaşın Yansımaları ve Ahlakî Çözülme (1939–1945) başlıklı bu çalışmanın öncelikli amacı, küresel ölçekte yaşanan İkinci Dünya Savaşı'nın toplumsal ve bireysel düzlemde Türk hikâyesine yansımalarını/etkilerini ortaya koymaktır. Bu doğrultuda İkinci Dünya Savaşı dönemi Türkiyesi tüm yönleriyle (siyasî, ekonomik, sosyal ve kültürel) ele alınmış ve bu dönem Türk hikâyeciliği savaşın yansımaları ekseninde konu, tema ve dönemin hikâyecileri olarak ayrıntılı şekilde incelenmiştir. Ayrıca savaş dönemi Türk hikâyeciliğinin gelişimi ve eğilimleri hakkında bilgiler verilmiş; bu dönem Türk hikâyeciliğinin, modern Türk hikâyesi içindeki yeri ve önemi, genel eğilim ve hususiyetleri belirlenmeye çalışılmıştır. İncelemede ayrıca İkinci Dünya Savaşı'nın Türk hikâyesine ekonomik, sosyal ve psikolojik olarak ne boyutlarda yansıdığı dönemin hikâyelerinden örneklerle ortaya konulmuş, savaş-ahlak kavramları ile savaş ve ahlakî çözülme arasındaki ilişki üzerinde durulmuştur. Dönemin hikâyelerinde sıkça konu edilen ahlakî değer erozyonu, insanî ve meslekî etik değerlerinin yerini maddî beklenti ve daha çok kazanma hırsının alışı gibi meseleler de yine İkinci Dünya Savaşı ile ilişkili olarak tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu çalışma ile“savaşın yansımaları ve ahlakî çözülme”temaları bağlamında Türk hikâyeciliğinin söz konusu tarih aralığındaki görünümüne ışık tutulmuş; İkinci Dünya Savaşı'nın konu ve tema yönünden Türk hikâyeciliğini önemli ölçüde etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this work is primarily to reveal the social and individual effects of the Second World War to the Turkish storytelling. Accordingly, it is aimed to scrutinize and define the general inclination and specification of the Second World War period's Turkey in all respects (political, economic and socio-cultural) and this period's Turkish storytelling was examined in terms of subject, topic and storytellers of the period according to the war's reflections. Moreover, information was given about the development and inclination of the period's Turkish storytelling, and its place and importance, and general tendencies and specifications within the modern Turkish storytelling were dealt with. In this work, how the Second World War economically, socially and psychologically reflected in the Turkish storytelling was also revealed, and the concepts of war and morality and the relation between war and moral corruption were dwelled upon. Topics such as the moral corruption that was usually mentioned in the period's stories, and the humanitarian and professional ethics which were replaced by materialistic expectations and increasing ambitions to make more money were also handled with in relation with the Second World War. With this work, within the context of“war reflections and moral corruption”the Turkish storytelling in the related period was explained and the fact that the Second World War has considerably effected the Turkish storytelling was determined.