İnşaat sektöründe İSG proseslerinin belirlenmesi üzerine karar destek sistemi uygulamasının geliştirilmesi
Devolopment of decision support system on determination of OHS processes in consturiction sector
- Tez No: 617242
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CENGİZ SERTKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: İnşaat sektörü, İş Sağlığı ve Güvenliği, Karar destek sistemleri, Construction industry, Occupational health and Safety, Decision support systems
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
İnşaat sektöründe iş güvenliği uzmanları şantiye sahalarında problemlerle karşılaşmaktadır. Bu problemlerden biriside çalışma ortamının düzensiz olması sebebiyle iş güvenliği uzmanlarının dökümantasyon sürecinde yaşadıklarıdır. İş güvenliği uzmanlarının işverenlerle birlikte yaptığı çalışmaların saklanması ve aynı zamanda takibinin yapılması iş sağlığı ve güvenliği açısından oldukça önem teşkil etmektedir. Microsoft Excel yardımıyla geliştirmiş olduğumuz bu sistemle, iş güvenliği uzmanları hizmet verdikleri şantiyelerde takibini yapması gereken prososesleri program üzerine veri girişlerini sağlayarak, işyerinde yapması gerekenler ve bunların önem dereceleri ve genel olarak işyerinde iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarının ne durumda olduklarını kolaylıkla gözlemleyebileceklerdir. Geliştirilen sistem sayesinde iş güvenliği uzmanları eksikliklerini kolayca tespit edecek, bu eksikliklerin arasından kendi puanlama sistemine göre vermiş olduğu puanlar neticesinde eksiklilklerin önem sırasını gözlemleyecektir. Bu sayede iş kazası ve meslek hastalıklarının önüne geçebilmek adına işyerinin mevcut iş sağlığı ve güvenliği durumunu görerek gerekli tespit ve önerilerde bulunabilecektir.
Özet (Çeviri)
There are several problems that occupational safety experts face in construction sites. One of them is the difficulties experienced during the documentation process due to irregular working environments. In terms of occupational health and safety, it is quite important to keep and follow up the work done by occupational safety experts with employers. By entering data on the program, occupational safety experts will be able to easily observe the processes which they have to follow up at the work sites given a service, the works they have to do in the workplace, the importance levels of these works and generally the status of occupational health and safety studies in the workplace, by means of this developed system with Microsoft Excel. The developed system provides the occupational safety experts with opportunity to easily identify their deficiencies and to observe the importance level of the deficiencies as a result of the scores they give according to their own scoring system. Thanks to the system, required evaluations and suggestions will be indicated in order to prevent occupational accidents and occupational diseases, by taking into consideration the occupational health and safety status of the workplace .