Gebe kadınlarda spinal postür, fiziksel aktivite düzeyi ve solunum fonksiyonlarının incelenmesi
- Tez No: 617390
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ÇİNAR ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: gebe, spinal postür, solunum fonksiyonu, fiziksel aktivite, yaşam kalites, pregnancy, posture, respiratory function, physical activity, health related quality of life
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmanın amacı gebe kadınlarda spinal postür, solunum fonksiyonları, fiziksel aktivite düzeyi ve yaşam kalitesinin incelenmesidir. Bu amaçla çalışmaya yaş ortalamaları 28.95 ± 5.5 yıl (18-45) olan 152 gebe ve 52 asemptomatik gebe olmayan kadın dahil edildi. Kadınların sosyodemografik özellikleri demografik bilgi formu ile kaydedildi. Kadınların spinal postürleri Spinal Mouse ile ölçülürken solunum parametrelerini değerlendirmek için Spirometre kullanıldı. Ağrı şiddeti VAS ile yaşam kaliteleri Kısa Form 36 (SF-36) ile değerlendirildi. Kadınların fiziksel aktivite düzeylerini belirlemek için Hamilelik Fiziksel Aktivite Anketi (HFAA - PPAQ) kullanıldı. Kontrol grubundaki bireylerin fiziksel aktivite düzeyleri ise Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi - Kısa Form (UFAA-IPAQ/Short) ile değerlendirildi. Solunum parametrelerinde gebe ve kontrol grupları arasında anlamlı farklılık tespit edilmedi. Spinal Postür incelemelerinde fleksiyon esnasındaki inklinasyon ölçümlerinde kontrol grubunun verileri istatiksel olarak anlamlı şekilde 2. ve 3. Trimester gebelerden yüksek ölçüldü (p 0.05) Gebe kadınlarda spinal postür, solunum fonksiyonları, fiziksel aktivite düzeyi ve yaşam kalitesini incelemeyi amaçlayan bu çalışmada gebelikle birlikte gebelerin spinal postürlerinin bozulduğu, yaşam kalitelerinin azaldığı, fiziksel aktivite ve solunum fonksiyonlarının ise değişmediği bulundu.
Özet (Çeviri)
The aim of study is to investigate the changes on spinal posture, respiratory capacity, physical activity levels and quality of life in pregnant women. For this purpose, 152 pregnant women with a mean age of 28.95 ± 5.5 years (18-45) and 52 asymptomatic non-pregnant women were included in the study. Sociodemographic characteristics of women were recorded by demographic information form. Spinal postures of women were measured with Spinal Mouse and Spirometer was used to evaluate respiratory parameters. Pain severity was evaluated with VAS and quality of life was evaluated with Short Form 36 (SF-36). Pregnancy Physical Activity Questionnaire (HFAA - PPAQ) were used to determine the physical activity levels of women. The physical activity levels of the control group were evaluated with the International Physical Activity Questionnaire - Short Form (UFAAIPAQ / Short). There was no significant difference in respiratory parameters between pregnant and control groups. The data of the control group were significantly higher than the 2nd and 3rd trimester pregnant women in spinal posture examinations during flexion (p 0.05) In this study aimed to investigate spinal posture, pulmonary functions, physical activity level and quality of life in pregnant women, it was found that deteriotion of spinal postures, quality of life decreased and physical activity and respiratory functions did not change during pregnancy.