Türkiye'deki acil servislerde çalışan hekimlerin diş avülsiyonları ile ilgili bilgi ve farkındalık düzeylerinin değerlendirilmesi
Assesment of knowledge and awareness levels of physiciansin the emergency departments in turkey about dental avulsion
- Tez No: 617412
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLSÜM DURUK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Acil tıp servisi, acil tıp hekimi, diş avülsiyonu, bilgi düzeyi, Emergency department, emergency physicians, dental avulsion, knowledge level
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: Diş avülsiyonları acil müdahale gerektiren bir travma tipi olup, hastaların önemli bir kısmı ilk olarak acil servislere başvurmaktadır. Bu çalışmanın amacı Türkiye'deki acil servislerde çalışan hekimlerin diş avülsiyonları ile ilgili bilgi ve farkındalık düzeylerini değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Çalışmada Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesindeki acil servislerde görev yapan 545 gönüllü hekime (%32.8 kadın, %67.2 erkek, yaş ort. 33.12±6.7) diş avülsiyonları ile ilgili online anket uygulandı. Çalışma öncesi gerekli etik onay alındı. Elde edilen verilerin istatistiksel analizinde Mann Whitney U, Kruskal Wallis ve Ki-kare testleri kullanıldı. Bulgular: Ankete katılan hekimlerin %61.3'ü daha önce ağız ve diş travmaları ile ilgili eğitim almamıştır. Hekimlerin %58.7'si avülse olmuş kalıcı dişi replante edeceğini belirtmiş, %28.3'ü ise replantasyonun“hemen”yapılmasını tercih etmiştir. En çok tercih edilen saklama vasatı %72.3 ile serum fizyolojik iken, sütün ideal taşıma vasatı olduğunu bilen hekim oranı %28'dir. Ağız ve diş travmaları ile ilgili eğitim almış hekimlerle almamış olanlar arasında bilgi düzeyi açısından anlamlı fark görülmüştür (p0.05). Sonuç: Acil serviste çalışan tıp hekimlerinin diş avülsiyonu konusundaki bilgi düzeyleri yeterli olmayıp, bu konuda kapsamlı eğitim programları ile hekimlerin eğitim seviyelerinin geliştirilmesine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Dental avulsion is a trauma type requiring an immediate treatment and most of the patients apply to the emergency departments for it. The aim of this study is to evaluate the knowledge and awareness levels of physicians in the emergency departments in Turkey in terms of dental avulsion. Material and Method: An online survey about dental avulsion was applied to 545 voluntary physicians working in the emergency departments (32.8% female, 67.2% male, mean age 33.12±6.7) from seven geographical regions of Turkey. The ethical approval was received. Mann Whitney U, Kruskal Wallis and Chi-square tests were used for statistical analysis. Results: 61.3% of the physicians who took the survey have not received any training on dental traumas. 58.7% of the physicians has stated that they will replant the avulsed permanent tooth and 28.3% preferred“immediate”replantation. The most preferred storage medium was normal saline with the ratio of 72.3% whereas the percentage of physicians who know that the ideal storage medium is milk was found to be 28%. There was a statistical difference between the trained physicians and non-trained physicians in terms of knowledge levels (p0.05). Conclusion: Knowledge level of physicians working in the emergency departments was found insufficient and training level of physicians needed to be improved by extensive training programs.