Basamaklı öğretim programı uygulamasının İngilizce dil becerilerine etkisinin incelenmesi
Investigating the effects of the implementation of the layered curriculum on English language skills
  1. Tez No: 617499
  2. Yazar: OSMAN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHİTTİN ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Basamaklı Öğretim Programı, İngilizce Dinleme Becerisi, İngilizce Konuşma Becerisi, İngilizce Okuma Becerisi, İngilizce Yazma Becerisi, Layered Curriculum, English Listening Skill, English Speaking Skill, English Reading Skill, English Writing Skill
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
Araştırmada, basamaklı öğretim programı çerçevesinde düzenlenen öğretme-öğrenme sürecinin İngilizce dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerine etkisi araştırılmıştır. Bir yönüyle nicel bir yönüyle de nitel olan araştırmanın nicel boyutunda deneysel desenin bir çeşitlemesi olan ön-test son-test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Öğrencilerin basamaklı öğretim programının İngilizce dersinde uygulanmasına yönelik görüşlerini belirlemek için nitel araştırmalarda veri toplama aracı olarak sıklıkla tercih edilen görüşme kullanılmıştır. Araştırma, 2018-2019 öğretim yılında Konya il merkezinde yer alan İMKB ortaokulu yedinci sınıf öğrencileri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Deney grubunda 35, kontrol grubunda 34 öğrenci olmak üzere toplam 69 öğrenci çalışma grubunda yer almıştır. Gruplar, Türkçe dersi akademik not ortalamaları, Yabancı Dil (İngilizce) dersi akademik not ortalamaları, İngilizce dinleme, konuşma, okuma ve yazma testleri ön test sonuçları dikkate alınarak denkleştirilmiştir. Deney grubunda, araştırmacı tarafından İngilizce dersinde 48 saat basamaklı öğretim programı uygulanmıştır. Araştırmada, basamaklı öğretim programının deney grubu İngilizce dinleme, okuma ve yazma becerileri üzerinde kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde etkili olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Basamaklı öğretim programının İngilizce konuşma becerisini kontrol grubuna kıyasla deney grubunda istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde geliştirdiği sonucuna ulaşılmıştır. Eta-kare değeri .29 olarak hesaplanmıştır [η2=.29]. Eta-kare değerine göre basamaklı öğretim programının İngilizce konuşma becerisi üzerinde geniş bir etki büyüklüğüne sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Deney grubundaki öğrencilerin İngilizce dersinde basamaklı öğretim programı uygulamasına yönelik görüşleri değerlendirildiğinde basamaklı öğretim programıyla öğrencilerin kendi öğrenmelerinin sorumluluğunu üstlendikleri sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, öğrencilerin öğretme-öğrenme sürecinde aktif rol aldıkları tespit edilmiştir. Öğrencilerin görev seçiminde görevin kolaylığı, öğreticiliği ve öğrenme tarzına uygunluğu gibi kriterlerin etkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study, the effect of teaching and learning process which is organized within the framework of the layered curriculum, on English listening, speaking, reading and writing skills was investigated. In the quantitative aspect of the research, which is quantitative in one aspect and qualitative in one aspect, the quasi-experimental design with pre-test and post-test control group which is a variation of experimental design was used. In order to determine the students' views about the implementation of the layered curriculum in English course, interview, the most preferred data collection tool in qualitative research, was used. The research was conducted on seventh grade students of IMKB secondary school in Konya city center in 2018-2019 academic year. A total of 69 students participated in the study group, 35 in the control group and 34 in the experimental group. The groups were equalized considering the academic grade point averages of Turkish course, the academic grade point averages of Foreign Language (English) course, the pre-test results of the English listening, speaking, reading and writing tests. In the experimental group, layered curriculum was applied by the researcher in the English course for 48-hours. In the study, it was concluded that the layered curriculum was not statistically effective on English listening, reading and writing skills of the experimental group compared to the control group. It was concluded that the layered curriculum was statistically effective on English speaking skills of the experimental group compared to the control group. Eta-square value was calculated as .29 [η2=.29]. When the opinions of the students in the experimental group about the application of layered curriculum in the English course were evaluated, it was concluded that the students took the responsibility of their own learning with the layered curriculum. In addition, it has been determined that students play an active role in teaching and learning process. It was determined that, when choosing a task students considered the criteria such as simplicity, didactic quality and suitability for learning style.