Türk Halk Müziği üfleme çalgılarla ilgili eğitim/öğretim materyalleri üzerine bir içerik analizi çalışması
A content analysis study on educational / teaching materials related to Turkish Folk Music wind instruments
- Tez No: 617508
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ATTİLA ÖZDEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Metot, Çalgı Eğitimi, Çalgı Öğretimi, Üfleme Çalgılar, Nefesli Çalgılar, Kaval, Mey, Zurna, Balaban, Türk Halk Müziği, Method, İnstrument Education, İnstrument Teaching, Wind İnstruments, Kaval, Mey, Zurna, Balaban, Turkish Folk Music
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Çalgı eğitimi müzik eğitiminin en önemli boyutlarından birisidir. Çalgı eğitiminde başlangıçtan itibaren çeşitli düzeyler için kullanılacak eğitim-öğretim materyalleri büyük önem arz etmektedir. Geleneksel müzik kültürümüze ait çalgılarımızın eğitim süreçleri tarih boyunca usta-çırak ve meşk sistemiyle yapıldığından yazılı ve basılı metodolojik çalışmaların sayıca henüz yeterli seviyeye ulaşamadığı, var olanların da çeşitli açılardan eleştirilere maruz kaldığı bilinmektedir. Bu noktadan hareketle Türk halk müziği üfleme çalgılarımızın eğitimine dönük sınırlı sayıdaki yayının incelenmesinin bundan sonra yapılacak çalışmalara olumlu yönde katkı sağlayacağı düşünülerek 9 yazara ait 13 yayın ayrıntılı bir içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden kaynak tarama modeli kullanılmıştır. Elde edilen bulgular ışığında; yayınların son on yılda dikkat çekici şekilde arttığı, yazarlarının tamamına yakınının erkek olduğu, çoğunluğunun mesleki müzik eğitiminden mezun olduğu, çoğunlukla basit ölçü yapılarına ve makamsal yapıdaki ezgilere yer verildiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Instrument education is one of the most important dimensions of music education. In the instrument education, the educational materials to be used for various levels are of great importance. It is known that since the educational processes of our instruments belonging to our traditional music culture have been conducted with master-apprentice system throughout the history, the written and printed methodological studies have not yet reached a sufficient number and the existing ones are subject to criticism from various perspectives. From this point of view, it is thought that examining the limited number of publications on the education of Turkish folk music wind instruments will contribute to the studies to be made in the future and 13 publications of 9 authors have been subjected to a detailed content analysis. In this research, literature review model, one of the qualitative research methods, was used. In the light of the findings; It has been determined that the number of publications have increased remarkably in the last decade, almost all of the writers are male, most of them are graduates from vocational music education, mostly simple measurement structures and melodies in the form of maqam were subjects of these studies.