Yenidoğan yoğun bakım ünitesindeki bebeklerin ebeveynlerinin hemşirelik algılarının üniteye yatış ve taburculuk süreçlerinde karşılaştırılması
Comparison of the nursing image perceptions of the parents of the newborns in the neonatal intensive care unit during the admission and discharge processes
  1. Tez No: 617510
  2. Yazar: SELİN ÖN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU KADER HARMANCI SEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yenidoğan yoğun bakım ünitesi, Hemşirelik, Hemşirelik İmajı algısı, Ebeveyn, Neonatal intensive care unit, Nursing, Nursing image perception, Parent
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışma, yenidoğan yoğun bakım ünitesine yatan bebeklerin ebeveynlerinin yatış ve taburculuktaki hemşirelik algılarını karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı nitelikteki çalışmanın evrenini, İstanbul'daki bir özel hastanenin yeni doğan yoğun bakım ünitesine 1 Ocak - 31 Mart 2019 tarihleri arasında yatan bebeklerin ebeveynleri oluşturmuştur. Örneklem seçimine gidilmeden tüm yatan bebeklerin ebeveynlerinin çalışmaya dahil edilmesi planlanmış ancak ölüm, taburculuk/yatışta ebeveynlerin olmaması gibi nedenlerle toplam 53 (%55) ebeveyn örneklemi oluşturmuştur. Veri toplama işlemine başlamadan önce etik kurul onayı ve hastaneden çalışma izini alınmıştır. Veriler, tanımlayıcı soruları içeren soru formu ile Hemşirelik İmajı Ölçeği'ni içeren bir anket yardımıyla çalışmaya katılmaya gönüllü olan ebeveynlerden elde edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde Cronbach Alfa Testi, Kolmogorov-Smirnov testi, bağımlı gruplarda t testi ve Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Çalışmaya katılan ebeveynlerin %67,9'unun kadın, %71,7'sinin hastanede yatma deneyimi yaşamamış, %52,8'inin ilk ve orta öğrenim mezunu olduğu, %67,9'unun da çalışmadığı belirlenmiştir. Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatış esnasında uygulanan Hemşirelik Mesleğine Yönelik Hemşirelik İmaj Ölçeği puan ortalaması birinci uygulamada yatış sürecinde 153,96±8,68 olarak bulunmuştur. Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde ikinci uygulamada taburculukta uygulanan Hemşirelik Mesleğine Yönelik Hemşirelik İmaj Ölçeği puan ortalaması 155,26±9,04 olarak bulunmuştur. Ebeveynlerin üniteye kabul ve taburculuk esnasında aldıkları puanlar arasında anlamlı bir fark bulunmadığı belirlenmiştir (p>0,05). Ebeveynlerin sosyo demografik özelliklerine göre "Hemşirelik Mesleğine Yönelik İmaj Ölçeği ortalama puanların karşılaştırılmasında sadece eğitim düzeyine göre cinsiyet (p0,05). Ölçeğin alt boyutlarına bakıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark olmasa da çalışan ebeveynlerin ve yatış öyküsü olan ebeveynlerin hemşirelik imajlarının daha olumlu olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF THE NURSING IMAGE PERCEPTIONS OF THE PARENTS OF THE NEWBORNS IN THE NEONATAL INTENSIVE CARE UNIT DURING THE ADMISSION AND DISCHARGE PROCESSES The aim of this study was to compare nursing perceptions of parents of infants who were hospitalized in neonatal intensive care unit, during admission and discharging. The universe of the descriptive study was consisted of the parents whose children were cared in a neonatal intensive care unit of a private hospital in Istanbul, between 1 January and 31 March 2019. It was planned to reach out all parents however only 53 (%55) parents were included to the sample, because of deaths and not existing of parent/parents during admission and/or discharge period. Ethical and institutional approvals were got before collecting data. Data were obtained by a survey that consisted of a questionnaire and the Nursing Image Scale. Kolmogorov- Smirnov Test, Paired Sample Test and Mann Whitney U Test were used for data analyzing. It was determined that 67.9% of the parents who participated in the study were women, 71.7% did not have any experience of hospitalization, 52.8% were primary, secondary or high school graduates and 67.9% were not working. The mean score of the Nursing Image Scale for Nursing Profession applied during hospitalization in the neonatal intensive care unit was 153.96 ± 8.68 during the first application. In the second application in the neonatal intensive care unit, the mean score of the Nursing Image Scale for Nursing Profession applied at discharge was found to be 155.26 ± 9.04. It was determined that there was no significant difference between the admission and discharge scores of the parents during admission and discharge (p> 0.05). According to the socio-demographic characteristics of the parents, it was found that there was a statistically significant difference between the subscale of gender (p 0.05). When the sub-dimensions of the scale were examined, it was found that the nursing images of the working parents and the parents with a history of hospitalization were more positive.