Azim eğitim programının azim ve motivasyonel kararlılık düzeylerine etkisinin incelenmesi
The effect of grit training program on determination and motivational stability levels
  1. Tez No: 617519
  2. Yazar: NEZİR EKİNCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL HAMARTA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Azim, Motivasyonel Kararlılık, Psiko-Eğitim, Grit, Motivational Stability, Psycho-Education
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaöğretim öğrencilerinin azim ve motivasyonel kararlılık düzeylerini artırmaya yönelik hazırlanmış olan pozitif psikoloji kuramına dayalı psiko-eğitim programının etkisini incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu oluşturmak amacıyla, 2018-2019 eğitim öğretim yılında ortaöğretim kurumunda öğrenim görmekte olan 128 kız, 196 erkek olmak üzere toplam 324 onuncu sınıf öğrencisine Kısa Azim Ölçeği, Motivasyonel Kararlılık Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır. Ölçek sonuçları azim ve motivasyonel kararlılık düzeyleri düşük olan, psiko-eğitim programına katılmaya gönüllü ve çalışma grubuna katılım için gerekli ölçütleri sağlayan öğrenciler ile bireysel olarak yapılan görüşmeler sonucunda, 12 öğrenci deney grubuna ve 12 öğrenci kontrol grubuna atanmıştır. Araştırmanın bağımlı değişkenini ortaöğretim öğrencilerinin kısa azim ölçeği ve motivasyonel kararlılık puanları, bağımsız değişkenini azim psiko-eğitim programı oluşturmuştur. Araştırmanın deney grubuna 10 hafta süre ile haftada bir kez olmak üzere araştırmacı tarafından hazırlanan azim psiko-eğitim programı uygulanmıştır. Kontrol grubuna herhangi bir işlem yapılmamıştır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 21.0 istatistik programı kullanılarak t testi, tekrarlı ölçümler için ANOVA ve nonparametrik tekniklerden Friedman ve Wilcoxon istatistik analiz teknikleri kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular göre, Azim psiko-eğitim programı, deney grubunda yer alan ortaöğretim öğrencilerinin azim ve motivasyonel kararlılık düzeyleri üzerinde anlamlı bir artışa neden olduğu ve psiko-eğitim programının tamamlanmasından 2 ay sonra yapılan izleme ölçümleri arasında anlamlı bir farkın olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonuçları ilgili alan yazın kapsamında tartışılmış ve bulgulara dayalı olarak önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of psycho-education program based on positive psychology theory which was prepared to increase the grit and motivational determination levels of secondary school students. In order to form the study group, 324 tenth grade students, 128 girls and 196 boys, who were attending secondary school in 2018-2019 academic year, were administered the Brief Grit Scale, Motivational Stability Scale and Personal Information Form. As a result of the individual interviews with the students who had low levels of grit and motivational determination, who volunteered to participate in the psycho-education program and met the criteria for participation in the study group, 12 students were assigned to the experimental group and 12 students to the control group. The dependent variable of the study consisted of short tenacity scale and motivational stability scores of secondary school students and the independent variable was determined psycho-education program. The grit psycho-education program prepared by the researcher once a week for 10 weeks was applied to the experimental group of the study. The control group did not receive any treatment. The data were analyzed by using SPSS 21.0 statistical program, t test, ANOVA for repeated measurements and Friedman and Wilcoxon statistical analysis techniques for nonparametric techniques. According to the findings of the study, grit psycho-education program caused a significant increase on the grit and motivational stability levels of the secondary school students in the experimental group and there was no significant difference between the follow-up measurements performed 2 months after the completion of the psycho-education program. The results of the research were discussed within the scope of the related literature and suggestions were made based on the findings.