7. sınıf öğrencilerinin yazım ve noktalama kurallarını kullanım düzeylerinin belirlenmesi
Determining the level of the 7th grade students' usage of spelling and punctuation rules
- Tez No: 617518
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: 7. Sınıf, Noktalama işaretleri, Yazım Kuralları, . Grade 7, Punctuation, Spelling Rules
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışma 7. sınıf öğrencilerinin noktalama ve yazım kurallarını kullanım seviyelerini tespit etmek için yapılmıştır. Araştırmada 7. sınıf öğrencilerinin defterleri incelenmiştir. Araştırma nitel modelde, doküman incelemesi yöntemiyle hazırlanmış, betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın inceleme nesnelerini Antalya ili, Kumluca ilçesindeki 3 farklı okuldaki 7. sınıf öğrencilerinin defterleri oluşturmaktadır. Bu okullar: 1. Mavikent Ramazan Abacı Ortaokulu 2. Durali Yazıcı Ortaokulu 3. Kasapçayırı Ortaokulu Okulların seçiminde uygulama kolaylığı için kolay ulaşılabilir örneklem etkili olmuştur. Kolay ulaşılabilir veya elverişli örneklem, kolay olanı seçme; bilgi ve güvenirlik pahasına zaman, para ve çabadan tasarruf sağlama kolaylığı sağlamaktadır (Baltacı, 2018: 246). Her okuldan tesadüfî yöntemle seçilen 3 kız ve 3 erkek olmak üzere toplamda 18 öğrencinin 7. sınıfta tutmuş oldukları defterler yazım kurallarını ve noktalama işaretlerini kullanım düzeylerini belirlemek amacıyla incelenmiştir. Araştırma, noktalama işaretlerinden: 1. Nokta 2. Virgül 3. İki nokta 4. Üç nokta 5. Soru işareti 6. Ünlem işareti 7. Kısa çizgi 8. Eğik çizgi 9. Kesme işareti 10. Yay ayraç 11. Köşeli ayraç ile sınırlandırılmıştır. Araştırma, yazım kurallarından da: 1. Yazımı karıştırılan kelimeler 2. Sayıların yazımı 3. Büyük harflerin kullanımı 4. Birleşik kelimelerin yazımı 5. İkilemeler ve kısaltmaların yazımı 6. Bağlaç olan“ki”ve“de”ile soru edatı“mi”nin yazımı ile sınırlandırılmıştır. yukarıda isimleri verilen başlıklar çerçevesinde toplanan veriler grafiklere dönüştürülmüş ve yorumlanmıştır. çalışmada kabul edilen ölçeğe (metin, 2012) bakılarak öğrencilerin iyi, orta veya zayıf bir öğrenme gerçekleştirildiğine dair sonuçlara varılmış ve bulgulara göre önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was aimed to determine the level of usage of spelling and punctuation rules of the 7th grade students. In the research, the notebooks of 7th grade students were examined. The research which was prepared with qualitative model and document analysis method; is a descriptive study. The research materials of the research are the notebooks of the7th grade students from 3 different schools in Kumluca district of Antalya. These schools are: 1- Mavikent Ramazan Abacı Secondary School 2- Durali Yazıcı Secondary School 3- Kasapçayırı Secondary School. The easily accessible sample for the ease of implementation was effective in the selection of schools. Choosing the easy one through easily accessible or convenient sampling; it provides ease of saving time, money and effort at the expense of knowledge and reliability (Baltacı, 2018: 246).The notebooks of 3 girls and 3 boys who were randomly selected from each school and 18 students in total were examined in order to determine the usage level of spelling rules and punctuation marks. Research, punctuation marks are limited with: 1. Full stop 2. Comma 3. Colon 4. Dots 5. Question mark 6. Exclamation mark 7. Hyphen 8. Slash 9. Apostrophe 10. Paranthesis 11. Square paranthesis Research, writing rules are limited with: 1. Mixed words at spelling 2. Writing the numbers 3. Use of capital letters 4. Spelling of compound words 5. Writing reduplications and abbreviations 6. Conjunctive“ki”and“de”and the writing of question preposition“mi”. The data collected under the headings given above were converted into graphics and interpreted. According to the criteria accepted in the study (Metin, 2012), it was concluded that the students had good, moderate or poor learning and recommendations were made according to the findings.