Köpeklerde kan sodyum konsantrasyonunun ölçümünde bir el analizatörünün kullanılabilirliği
Usefulness of A hand-held analyzer for measurement of blood sodium concentration in dogs
- Tez No: 617528
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN VOYVODA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Köpek, nokta-bakım analizörü, plazma, sodyum, tam kan, Dog, plasma, point of care, sodium, whole blood
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Kısaca Na-metre olarak adlandırılan LAQUAtwin Na-11 (Horiba, Japonya), su, toprak ve paketlenmiş veya işlenmiş gıdalardaki sodyum ([Na]) iyon konsantrasyonunu doğrudan ölçen portable bir iyon selektif elektrot (ISE) cihazıdır. Bu çalışmanın amacı, köpeklerde tam kan ve plazma örneklerinde, Na+ konsantrasyonunun ölçümü için belirtilen portable ISE cihazının analitik performansını değerlendirmektir. Bu kapsamda, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesine getirilen 100 köpeğin (55 sağlıklı ve 45 hasta) tam kan ve plazma örnekleri analiz için kullanıldı. Na-metrenin referans yönteme (direkt ISE, Prolyte, Diamond, Amerika Birleşik Devletleri) karşı doğruluğu Passing-Bablok regresyon ve Bland-Altman grafikleri kullanılarak değerlendirildi. Na-metre, tam kan Na+ konsantrasyonunu plazma Na+ konsantrasyonundan %1 daha yüksek olarak ölçtü. Na-metreyle ölçülen tam kan ve plazma Na+ konsantrasyonları, referans metotla ölçülen plazma Na+ konsantrasyonu ile karşılaştırıldığında, sırasıyla 12,1 mmol/L (%8,7) ve 13,5 mmol/L (%9,7) düşük bulundu. Sonuç olarak, portable LAQUAtwin ISE (Na-metre), köpeklerde tam kan ve plazma Na+ konsantrasyon ölçümü için yeterince güvenilir, hızlı ve düşük maliyetlidir ve bir dereceye kadar hassasiyetin kabul edilebilir olduğu durumlarda klinik kullanım için uygundur.
Özet (Çeviri)
LAQUAtwin Na-11 (Horiba, Japan) shortly named as Na-meter is a portable ion-selective electrode (ISE) meter that directly measures sodium ion concentration ([Na]) mainly in water, soil, and packaged or processed foods. The aim of this study was to evaluate the analytical performance of the portable ISE meter mentioned in measuring [Na] in whole-blood, and plasma samples from dog. In this context, whole blood and plasma samples from 100 dogs (55 healthy and 45 sick) admitted to the Veterinary Teaching Hospital of Aydin Adnan Menderes University were used for analysis. The accuracy of the Na-meter against the reference method (direct ISE, Prolyte, Diamond, USA) was evaluated using Passing–Bablok regression and Bland–Altman plots. The Na-meter measured whole blood [Na+] as 1% higher than plasma [Na+]. The Na-meter underestimated whole blood and plasma [Na+] by12.1 mmol/L (8.7%) and 13.5 mmol/L (9.7%), respectively when compared to the plasma Na concentration measured by the reference method. In conclusion, the portable LAQUAtwin ISE (Na-meter) provides a sufficiently reliable, rapid and low-cost for measuring [Na] in whole-blood, and plasma in dogs and is suitable for clinical use when some degree of imprecision is acceptable.