Taylarda kombine aşılamanın (equine influenza, tetanoz ve equine herpes virüs) serum amiloid a ve plazma fibrinojen konsantrasyonları ile total lökosit sayısına (WBC) etkileri
Effects of combined vaccinations (equine influenza, tetanus and equine herpes virus) on serum amyloid a and plasma fibrinogen concentrations, and total leucocyte count (WBC) in foals
  1. Tez No: 617527
  2. Yazar: YÜKSEL YENİLMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN VOYVODA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acute phase response, combined vaccination, foal
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmanın amacı, taylarda ilk kombine aşılamanın akut faz reaksiyon üzerine etkilerinin total lökosit sayısı (WBC), plazmada serum amiloid A (SAA) ve fibrinojen (Fb) konsantasyonları temelinde değerlendirilmesidir. Bu amaçla 6 aylık yaştaki klinik olarak sağlıklı 13 tay, kontrol (KON; n=5) ve AŞI (n=8) grubuna ayrıldı. AŞI grubundaki taylara Equine İnfluenza (EI), Tetanoz ve Equine Herpes Virüs 1,4 (EHV 1,4) kombine aşıları intramuskuler uygulandı. KON grubuna aynı yolla %0,9 NaCl uygulandı. Her iki grupta vücut sıcaklıkları ve kan örnekleri uygulama öncesi (0. gün) ve sonrası 1., 2., 4., 7. ve 15. günde alındı. Tekrarlı ölçümler için varyans analizi vücut sıcaklığı (p = .033), WBC sayısı (p = .040), plazma SAA (p = .05) ve Fb (p < 0,001) konsantrasyonunun zamanla önemli düzeylerde arttığını ve iki grup arasındaki farkın SAA (p = .020) ve Fb (p = .011) için anlamlı olduğunu gösterdi. AŞI grubunda çıkış değerine (0. gün) göre; kombine aşılamayı takip eden 1. günde WBC sayısı, 1. ve 2. günlerde plazma SAA ve 4. ve 7. günlerde plazma Fb konsantrasyonları anlamlı düzeylerde arttı. Belirtilen örnekleme günlerinde AŞI grubu SAA ve Fb değerleri KON grubundan yüksek bulundu. Sonuç olarak, bu çalışma Equine İnfluenza (EI) + Tetanoz ve Equine Herpes Virüs 1,4 (EHV 1,4)'e karşı ilk kombine aşılaması yapılan taylarda hızlı fakat hafif bir AFY oluştuğunu ilk kez ortaya koydu. Bu yanıtın aşı etkinliğinin değerlendirilmesinde kullanılabilirliğine ilgili takibi çalışmalara ihtiyaç olduğu kanısına varıldı. Anahtar kelime: Akut faz yanıt, kombine aşı, tay.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to assess the effects of the first combined vaccination on acute phase reaction in foals based on total WBC, SAA and Fb in plasma. Clinically healthy thirteen foals were separated two groups; foals in the group of vaccine (V; n=8) were administered combined vaccines against to Equine Influenza (EI), Tetanus and Equine Herpes Virus 1,4 (EHV 1,4) as intramuscular, whereas control group (CON; n=5) were administered 0.9 % NaCl solution. Body temperature, and blood samples in both groups were obtained before (day 0) and after (days 1., 2., 4., 7. and 15) administration. Repeated measurement of variance (ANOVA) revealed significant increases in body temperature (p = .033), WBC count (p = .040), plasma SAA (p = .05) and Fb (p < 0.001) concentrations over time, and significant differences between two groups for SAA (p = .020) and Fb (p = .011). Compared with day 0, body temperature and WBC at day 1, SAA at days 1 and 2, and Fb at days 4 and 7 increased significantly in V group. SAA and Fb values in the sample times mentioned were also significantly higher in V group than those in CON group. In conclusion, this study revealed the first time the occurrence of an immediate but mild acute phase response in foals immunized by first dose of combined EI + Tetanus and EHV 1,4 vaccines. Further studies are needed whether this response could be used to evaluate vaccine efficacy.