Hemşirelik öğrencilerinin öğrenimlerine ilişkin doyum düzeyi ve etkileyen faktörler
Satisfaction level of nursing students and affecting factors
  1. Tez No: 617560
  2. Yazar: EBRU TAŞTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP KAVURMACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Doyum, eğitim, hemşirelik, öğrenci, Education, nursing, student, satisfaction
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Hemşirelik Öğrencilerinin Öğrenimlerine İlişkin Doyum Düzeyi ve Etkileyen Faktörler Amaç: Hemşirelik fakültesi öğrencilerinin öğrenimlerine ilişkin doyum düzeylerini ve etkileyen faktörleri incelemektir. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı türdeki araştırma, bir devlet üniversitesinin Hemşirelik Fakültesi'nde Nisan 2019-Ocak 2020 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırma ilgili fakültede 2019-2020 eğitim/öğretim yılında öğrenim gören 703 hemşirelik bölümü öğrencisi ile yapılmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında araştırmacı tarafından hazırlanan öğrencilerin tanıtıcı özelliklerini belirlemeye yönelik soru formu ve Öğrenci Doyum Ölçeği (Kısa Form) kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 21 paket programında analiz edilmiştir. İstatistiksel analizde tanımlayıcı testler, t testi, Anova testi, Kruskal Wallis Testi ve Mann-Whitney U testleri kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin yaş ortalaması 20.64±1.54 olarak saptanmıştır. Öğrencilerin %70.4'ü kız, %98.4'ü bekardır. Ailelerin %80.5'i orta gelir düzeyine sahiptir. Araştırmaya katılan öğrencilerin %62.7'si Anadolu lisesinden mezundur ve öğrencilerin %26.9' u 2. sınıfta okumaktadır. Öğrencilerin Öğrenci Doyum Ölçeği Kısa Formundan aldıkları toplam puan ortalaması 165.06±37.50 dir. Öğrencilerin Öğrenci Doyum Ölçeği Kısa Formu alt boyutlarından aldıkları puan ortalamaları; Öğretim Elemanları 41.85±8.70, Eğitim Öğretimin Niteliği 41.13±10.67, Okul Yönetimi 30.56±6.51, Bilimsel Teknik Sosyal Olanaklar 27.82±6.40 ve Kararlara Katılım 23.70±5.22 olarak saptanmıştır. Sonuç: Araştırma sonucunda öğrencilerin aldıkları öğrenimden doyum düzeyinin orta seviyede olduğu ve öğrenci doyumunun öğrencilerin bazı tanıtıcı özelliklerinden etkilendiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: To examine the satisfaction levels and affecting factors related to the education of nursing faculty students. Material and method: This descriptive study was conducted between April 2019 and January 2020 at nursing department of a public university. The population of the study consisted of 703 nursing students studying in the related faculty in the 2019-2020 academic year. Questionnaire and Student Satisfaction Scale (Short Form) were used to determine the descriptive characteristics of the students prepared by the researcher. The data obtained from the study were analyzed in SPSS 21 package program. Descriptive tests, t test, Anova test, Kruskal Wallis Test and Mann-Whitney U tests were used in statistical analysis. Results: The mean age of the students was 20.64 ± 1.54. %70.4 of the students are girls and 98.4% are single. 80.5% of families have a middle income level. %62.7 of the students were graduated from Anatolian high school and %26.9 of the students were in second year. The average total score of the students' Student Satisfaction Scale Short Form is 165.06 ± 37.50. The average score of the students obtained from the Student Satisfaction Scale Short Form sub-dimensions; Teaching Staff 41.85±8.70, Quality of Education 41.13±10.67, School Management 30.56 ± 6.51, Scientific Technical Social Facilities 27.82 ± 6.40, Decision Making 23.70 ± 5.22. Conclusion: As a result of the research, it was determined that the satisfaction level of the students was moderate and the student satisfaction was influenced by some of the students' introductory features.