Kolorektal kanserlerde açık cerrahi mi, laparoskopik cerrahi mi venöz tromboembolizm açısından daha risklidir?
In terms of venous thromboembolism, which one is more risky in colorectal cancers: Open surgery or laparoscopic surgery?
- Tez No: 617563
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN UNCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Venöz tromboembolizm, laparoskopik cerrahi, açık cerrahi, kolorektal kanser, Venous thromboembolism, laparoscopic surgery, open surgery, colorectal cancer
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Kolorektal Kanserlerde Açık Cerrahi mi, Laparoskopik Cerrahi mi Venöz Tromboembolizm Açısından Daha Risklidir? Amaç: Tezdeki amacımız günümüzde kolorektal kanser cerrahisinde major role sahip olan laparoskopik cerrahi yöntemi ile açık cerrahi yöntemini, postoperatif dönemde gelişen venöz tromboembolizm (VTE) insidansı açısından karşılaştırmaktır. Giriş: VTE kolorektal kanser cerrahisi yapılan hastalarda morbidite ve mortalitenin en önemli nedenlerinin başında gelmektedir. Günümüzde kolorektal kanser cerrahisi ameliyatlarında laparoskopik yöntem kullanımı açık yöntemi geride bırakarak major role sahip olmuştur. Ancak literatürde laparoskopik cerrahiyi açık cerrahiyle venöz tromboembolizm gelişme oranı açısından karşılaştıran çok az sayıda çalışma vardır ve bu çalışmaların sonuçları farklılık göstermektedir. Oysaki kolorektal kanser cerrahisinde VTE gelişim riski açısından açık ve laparoskopik yaklaşım karşılaştırıldığında edinilecek bilgi, açık ve laparoskopik cerrahi uygulanacak hastalarda uygun tromboprofilaksi seçiminde ve venöz tromboemboli açısından riski yüksek hastalarda seçilecek cerrahi yöntemi belirlemek açısından önem arz etmektedir. Gereç ve yöntem: Prospektif kohort çalışmamıza, Kasım 2018–Kasım 2019 tarihleri arasında prospektif olarak toplam 112 hasta dahil edildi, 8 hastanın preoperatif dupleks incelemesinde DVT saptanması nedeniyle bu hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hastalar ameliyat yöntemine göre laparoskopik grup ve açık grup olmak üzere iki gruba ayrıldı. Ayrıca hastalar DVT gelişim yeri ve sürelerine göre 0-7. gün distal DVT, 0-7. gün proksimal DVT, 0-7. gün bilateral DVT, 8-30. gün distal DVT, 8-30. gün proksimal DVT, 8-30. gün bilateral DVT, 0-7. gün toplam DVT, 0-30. gün toplam DVT, 0-30. gün toplam bilateral DVT olmak üzere 9 gruba ayrıldı. Kolorektal kanser nedeniyle ameliyat edilen hastalarda uygulanan laparoskopik ve açık yöntemin bu 9 grupla ilişkisine bakıldı. İstatistiksel incelemede p değeri 0,05). Ancak istatistiksel olarak anlamlı olmasa dahi laparoskopik grupta DVT gelişim oranı daha düşük bulundu. Sonuç: Kolorektal kanser cerrahisi yapılan hastalarda ameliyat yöntemi ile DVT gelişimi arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Ancak her ne kadar istatistiksel olarak anlamlı olmasa da laparoskopik grupta VTE gelişim oranı daha düşük bulunmuştur. Laparoskopik ve açık grup arasında preoperatif ve postoperatif klinik özellikler ile komplikasyonlar açısından belirgin bir fark olmaması laparoskopik yöntem için VTE açısından daha düşük riskli hastaların seçilme olasılığını ortadan kaldırmaktadır. Laparoskopik yöntem pnömoperitoneum, ters trendelenburg pozisyonu ve uzun ameliyat süresi gibi VTE oluşumuna yol açtığı düşünülen teknik zorluklara sahip olsa da postoperatif VTE gelişimi açısından çalışmamızda açık yöntemle eşit hatta daha iyi sonuçlara sahiptir. Kesin bir açıklama yapmak için daha fazla sayılı çalışmaya ihtiyaç olmakla birlikte tez çalışmamız laparoskopik yöntemin kolorektal kanser cerrahisinde VTE gelişimi açısından bir risk oluşturmadığı hatta koruyucu bir faktör olabileceğini akla getirmektedir.
Özet (Çeviri)
In terms of venous thromboembolism, which one is more risky in colorectal cancers: Open surgery or laparoscopic surgery? Objective: The purpose of this study is to compare laparoscopic surgery having a major role in colorectal cancer surgery nowadays and open surgery in terms of venous thromboembolism (VTE) incidence which develops in postoperative period. Background: VTE is the most important reason for morbidity and mortality in colorectal cancer surgery patients. Use of laparoscopic method in colorectal cancer surgery has the major role by surpassing open surgery at last years. However, there are not enough studies which compares laparoscopic surgery and open surgery in terms of venous thromboembolism incidence, and the results of these studies differ. In fact, when laparoscopic and open surgery approaches are compared in terms of VTE development risk, the knowledge gained from this comparison is that appropriate thromboprophylaxis selection and patients with high risk in VTE is important when it is to be determined to select open or laparoscopic surgery. Method: In this prospective cohort study, 112 patients were prospectively included between November 2018 and November 2019. Eight of 112 were removed from the study since DVT was detected in preoperative duplex examination. According to choosing surgery type, the patients were divided into two groups as laparoscopic surgery group and open surgery group. Additionally with regard to DVT development place and time the patients were divided into 9 groups as 0-7. days distal DVT, 0-7. days proximal DVT, 0-7. days bilateral DVT, 8-30. days distal, 8-30. days proximal, 8-30. days bilateral, 0-7.days in total DVT, 0-30. days in total DVT, 0-30. days in bilateral DVT totally. The relation of laparoscopic and open surgery method was investigated in these 9 groups. When the data were analyzed, p value 0,05) between laparoscopic and open surgery method in groups of 0-7. days distal DVT, 0- 7. days proximal DVT, 0-7. days bilateral DVT, 8-30. days distal, 8-30. days proximal, 8-30. days bilateral, 0-7.days in total DVT, 0-30. days in total DVT, 0-30. days in bilateral DVT totally. Conclusion: There is no significant relation between surgery method and DVT development in colorectal cancer surgery patients. VTE development rate was lower in laparoscopic group, although it is not statistically significant. The fact that clinical features and complications of preoperative and postoperative between laparoscopic surgery and open surgery group have no clear difference rules out the selection probability in VTE low risk patients. Even though laparoscopic surgery method has technical hardships such as pneumoperitoneum, reverse-trendelenburg position and long surgery duration which are considered to result in VTE development, it has same or better results with regard to VTE development in our study. In this study, it should be reminded that laparoscopic method in colorectal cancer surgery has no risk in developing VTE and it has a protective factor, although more studies are needed to say it in a certain way.