Gölgenin sanatsal çalışmalar üzerinden araştırılması
Research of the shadow through artistic works
  1. Tez No: 617575
  2. Yazar: BUSE ÇALPAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. UFUK TOLGA SAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Işık, gölge, sanat yapıtı, bilgi, gerçeklik, nesne, algı, imge, dil
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Sanat çalışma raporunun birinci bölümünde gölge kavramı, sözlük anlamları ve kavram ile ilgili temel öğeler, çalışmanın sorun edindiği alan üzerinden açıklanmaya çalışılmış, gölgenin sanat alanındaki yeri ve sanat nesnesiyle olan ilişkisi üzerinde durulmuş, konunun tarihsel gelişimi ve değişimi incelenmiştir. Bu bölümde sanat nesnesi başlığı altında, gölgenin nesne olarak var olma süreci ele alınmıştır. İkinci bölümde, çalışmalarında farklı açılardan ışık, gölge ilişkisini ele alan sanatçılar tartışılmıştır. Üçüncü bölümde, kişisel uygulamalar ile gölgenin içinde olan kavramlar tartışılarak açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the first part of the art work report, shadow concept, dictionary meanings and basic elements related to the concept is aimed to explain through the field which is relevant to the study, the place of the shadow in the field of art and its relationship with the art object are discussed and the historical development and change of the subject is examined. In this chapter, under the title of art object, the process of existence of shadow is discussed as an object. In the second part, the artists who have been discussed the relationship between light and shadow are investigated from different point of views. In the third chapter, personal applications and concepts in the shadow are discussed and explained. Keyword: Light, shadow, art work, knowledge, reality, object, perception, image, language