Kliniğimizde IVF uygulanan hastalarda folikül stimüle edici hormon reseptörü (FSHR) geni polimorfizm tiplerine göre siklus sonuçlarının incelenmesi
Examination of cycle results according to follicle stimulating hormone receptor (FSHF) gene polymorphism types in İVF patients in our clinic
- Tez No: 617576
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU ŞAHİN GÜLEÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: FSH reseptörü, polimorfizm, infertilite, in vitro fertilizasyon, yardımcı üreme teknikleri Nasıl Atıf-Alıntı Yapılır? : Bayraktar B, FSH receptor, polymorphism, infertility, in vitro fertilization, assisted reproductive techniques How to Cite a Quote? : Bayraktar B
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, in vitro fertilizasyon (IVF) uygulanan kadınlarda FSH resptör (FSHR) polimorfizm tiplerine göre siklus sonuçlarını ve canlı doğum oranlarını incelemektir. Ayrıca çalışmamız da polimorfizm tiplerine göre bazal hormon düzeyleri ve kontrollü overyan hipersitümülasyona (KOH)'a overyan yanıtlar araştırılmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tüp Bebek Ünitesi'ne infertilite tanısıyla başvurup IVF yapılan, aynı zamanda hastanemizin genetik biriminde FSHR geni polimorfizmi çalışılan hastalar dahil edildi. Tüm hastalar ilk IVF siklusu olan hastalardan ve ICSI (intrasitoplazmik sperm injeksiyonu) uygulanan hastalardan seçildi. Bilgiler hastane bilgi yönetim sistemi (HBYS) ve hastaların medikal kayıtlarından retrospektif olarak elde edildi. Verilerin analizinde Statistical Package for the Social Sciences 22.0 sürümü (IBM Corporation, Armonk, New York, US) paket programı kullanıldı. Bulgular: Kriterlerimize uyan toplam 143 hasta bulundu. Buna göre çalışmaya dahil edilen hastaların %14'ünde (n=20) homozigot doğal (wild-Asn/Asn) tip de; %44.8'inde (n=64) heterozigot mutant (Asn/Ser) tip de; %41.3'ünde (n=59) ise homozigot mutant (Ser/Ser) tip de polimorfizm izlendi. Siklus başına gebe kalma oranı, siklus başına devam eden gebelik oranı (12 haftayı geçen gebelik), embriyo transferi başına devam eden gebelik oranı (12 haftayı geçen gebelik) ve canlı doğum oranı (500 gram üzeri fetal ağırlık) açısından gruplar arası istatistiksel olarak anlamlı farklılık izlenmedi. Mestruel siklusun 3. günü bakılan bazal FSH ve bazal E2 değerleri en yüksek Ser/ser grubunda izlenmesine rağmen sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı değildi. Antral folikül (AF) sayıları açısından Ser/ser grubu en düşük AF'ye sahip görünse de, gruplar arasında ki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi. Pik E2 ve pik progesteron (hCG enjeksiyon gününde bakılan E2 ve progesteron) düzeyleri arasında Asn/Ser ve Ser/Ser grubu arasında anlamlı farklılık izlendi ve bu hormonların düzeyleri Ser/Ser grubunda daha düşük idi (sırasıyla p=0,018 ve p=0,016). Yine oocyte pick-up (OPU) günü bakılan E2 değeri açısından Ser/Ser grubu Asn/Ser grubuna göre anlamlı derecede düşük idi (p=0,014). OPU günü toplanan oosit sayısı açısından Ser/Ser grubu en düşük oosit sayısına sahipti ve sonuçlar istatistiksel açıdan anlamlı izlendi (p=0,009). Overyan yanıtlar toplanan oosit saysına göre zayıf (≤3 oosit), normal (4–20 oosit) ve aşırı yanıt (>20 oosit) olarak sınıflandırıldı. Buna göre zayıf yanıtlı hasta sayısı (≤3 oosit) Ser/Ser grubunda daha fazla izlendi (p=0,011). Sonuç: Çalışmamızda FSHR geninde ki polimorfizm tiplerine göre göre gebelik, siklus başına devam eden gebelik (12 haftayı geçen), transfer başına devam eden gebelik (12 haftayı geçen) ve transfer başına canlı doğum oranı (500 gram üzeri fetal ağırlık) açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç bulunamamıştır. Ancak daha önce FSHR geninde ki polimorfizm tiplerine göre gebelik ve canlı doğum eldesi açısından anlamlı sonuç olduğunu bildiren çalışmalar da bulunmaktadır. Sonuçlar yeni çalışmaların önünü açmakla birlikte FSHR polimorfizmlerinin bir parametre olarak kullanılabilmesi için randomize kontrollü prospektif ve çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to examine pregnancy outcomes and live birth rate according to FSH resptor (FSHR) polymorphism types in women undergoing in vitro fertilization (IVF). In addition, basal hormone levels and responses to controlled ovarian stimulation (COH) were investigated by polymorphism types. Material and Method: Patients who applied to the Faculty of Health Sciences İzmir Tepecik Training and Research Hospital IVF Unit with the diagnosis of infertility and who underwent in (IVF) and also studied FSHR gene polymorphism in the genetic unit of our hospital were included in the study. All patients were selected from patients with the first IVF cycle and patients who underwent ICSI (intracytoplasmic sperm injection). The information was obtained from the hospital information management system (HBYS) and medical records of the patients retrospectively. Statistical Package for the Social Sciences version 22.0 (IBM Corporation, Armonk, New York, US) package program was used to analyze the data. Results: A total of 143 patients were found to meet our criteria. According to this, polymorphism was observed in 14% (n=20) homozygous natural (wild-Asn/Asn) type; in 44.8% (n=64) heterozygous mutant (Asn/Ser) type; and in 41.3% (n=59) homozygous mutant (Ser/Ser) type. Accordingly, the per cycle conception rate, per cycle ongoing pregnancy rate (last 12 weeks of pregnancy), ongoing pregnancy rate per embryo transfer (12 weeks last pregnancy) and live birth rate (over 500 grams fetal weight) there was no statistically significant difference between groups in terms of. Although basal FSH and basal E2 values on the 3rd day of the mestrual cycle were observed in the highest Ser/ser group, the results were not statistically significant. In terms of antral follicle numbers, Ser/ser group had the lowest AF, but there was no statistically significant difference between the groups. The levels of peak E2 and peak progesterone (E2 and progesterone observed on the day of hCG injection) were significantly different in terms of Asn/Ser and Ser/Ser group and the levels of these hormones were lower in the Ser/Ser group (p=0.018 and p=0.016, respectively). Ser/Ser group was significantly lower than the Asn/Ser group in terms of E2 level, which was also examined on the day of oocyte pick-up (OPU) (p = 0.014). The Ser/Ser group had the lowest oocyte count in terms of the oocyte count collected during the OPU day and the results were statistically significant (p=0,009). Ovarian responses were classified as weak (≥3 oocytes), normal (4-20 oocytes), and extreme responses (>20 oosit) based on oocyte count. Accordingly, the number of patients with poor response (≥3 oocytes) was observed more in the Ser/Ser group (p=0,011). Conclusion: In our study, according to the polymorphism types in the FSHR gene; the per cycle conception rate, per cycle ongoing pregnancy rate (last 12 weeks of pregnancy), ongoing pregnancy rate per embryo transfer (12 weeks last pregnancy) and live birth rate (over 500 grams fetal weight) there was no statistically significant difference between groups in terms of. However, there are previous studies reporting that polymorphism types in the FSHR gene have significant results in terms of pregnancy and live birth. Although the results open the way for new studies, randomized controlled prospective and multicenter studies are needed to use FSHR mutation as a parameter.