8983 Numaralı Maraş Şer'iye Sicili'nin 1-105.sayfalarının transkripsiyon ve değerlendirilmesi H.1297-1299/M.1879-1881)
8983 Number of Maras Sheria Registry transcryption and evaluation (H.1297-1299/M.1879-1881) pages (1-105.)
- Tez No: 617602
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAŞAR ARSLANYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Şer'iyye sicili, Maraş, Osmanlı Devleti, Sharia Register, Marash, Ottoman Empire
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Osmanlı Devleti'nde İslâmi hukuk kuralları geçerliydi. Bütün hukukî olaylar kadıların verdikleri karar suretleri, hüccetler ve yargıyı ilgilendiren çeşitli yazılı kağıtlar Şer'iyye sicillerine kaydedilirdi. Şer'iyye Sicilleri zengin içeriği ile Türk tarihinin en önemli kaynaklarından biridir. Kadılar ve onların yerine görevlendirdikleri naiplerin kararları devlet merkezinden gönderilen emir ve fermanlar, dönemin iktisadî, idarî, hukukî ve sosyal yönlerini aydınlatacak belgeler, Şer'iyye sicillerinde bulunmaktadır. Şer'iyye Sicilleri, Osmanlı tarihinin yazılmasında önemli kaynaklar arasındadır. Oluşturulan eser, 1879-1881 tarihleri arasındaki Maraş tarihinin sosyal, ekonomik, idarî ve hukukî yönlerini, araştırma yapan kişilerin faydalanması amacıyla oluşturulmuştur. Osmanlı tarihinde Maraş ile ilgili yapılacak çalışmalarda Şer'iyye sicillerine başvurulmadan yapılacak çalışmalar, yetersiz kalacaktır. Çalışmada 8983 numaralı Maraş Şer'iyye Sicilinin 1-105. sayfalarının transkripsiyonu, değerlendirilmesi ve özeti hakkında bilgi verilmiştir. 8983 Numaralı Maraş Şerʻiyye Sicil defteri içerisindeki belgelerde alacak-verecek(borç), alım satım, miras, vâris ve vasî tayinleri, atama, görev tevcihi, yağmalama, hırsızlık gibi konular bulunmaktadır. Belgeler içerisinde alacak-verecek ve vasî tayinleri davaları en fazla olanlardır.
Özet (Çeviri)
Islamıc rule of law was valid in the Ottoman Empire. All legal events, the copies of the decisions of the judges, the jihad and the various written papers concerning the judiciary were recorded in the Sharia registry. Şerʿiyye Registers are one of the most important sources of Turkish history with its rich content. Decisions of the judges and their registers are given in the orders and edicts sent from the state center, documents that will illuminate the economic, administrative, legal and social aspects of the period and are in the sheriye registry. Şerʿiyye Registers are important sources in the writing of Ottoman history. The created work was created for the benefit of the researchers on the social, economic, administrative and legal aspects of MaraĢ history between 1879-1881. In the studies to be carried out on Maraş in the Ottoman history, the studies to be carried out without resorting to the registers of the Sharia will be inadequate. Therefore, in the study, the definition of the Sharia registers, the history, civil servants in the courts, the conditions that should be in the kadis, the history of Maras and the issues related to Maras in the Ottoman period were included in the study. In the study, 8983 numbered Maraş sharia registers numbered 1-105. pages, transcription, evaluation and summary. 8983 numbers in the documents in the Maraş sharia registrar's book include credit-to-give (debt), purchase, sale, inheritance, heir and custodian assignments, assignment, assignment of, looting ,theft.