Kayseri yöresindeki atık yapan sığırlarda brucella abortus, chlamydophıla abortus ve neospora canınum enfeksiyon oranlarının belirlenmesi
Determination of brucella abortus, chlamydophila abortus and neospora caninum infections ratio in aborted cattle in Kayseri province
  1. Tez No: 617618
  2. Yazar: HAKAN ARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZNUR ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Atık, Brucella abortus, Chlamydophila abortus, Neospora caninum, sığır, Abort, Brucella abortus, cattle, Chlamydophila abortus, Neospora caninum
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışma ile Kayseri yöresindeki atık yapan sığırlarda Brucella abortus, Chlamydophila abortus ve Neospora caninum enfeksiyonlarının görülme oranlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın materyalini, Kayseri ilinde 15 farklı ahırdan, yaşları 2-6 arasında değişen 100 adet atık yapan Holştayn ırkı sığırdan alınan kan örnekleri oluşturmuştur. Serum örneklerinde Brucella abortus varlığı c-ELISA, Chlamydophila abortus ve Neospora caninum ise varlığı ELISA yöntemi ile belirlenmiştir. Çalışma sonunda 26 (% 26) inekte Brucella abortus, 29 (% 29) inekte Chlamydophila abortus ve 45 (% 45) inekte Neospora caninum enfeksiyonunun pozitif olduğu belirlenmiştir. Ayrıca 8 (% 8) ineğin Brucella abortus ve Chlamydophila abortus, 11 (% 11) ineğin Brucella abortus ve Neospora caninum ve 6 (% 6) ineğin Neospora caninum ve Chlamydophila abortus enfeksiyonlarını, 2 hayvanın (% 2) ise her 3 enfeksiyonu da aynı anda taşıdığı belirlenmiştir. Sonuç olarak; Kayseri ilinde abort yapan ineklerde Brucella abortus, Chlamydophila abortus ve Neospora caninum enfeksiyonlarının oldukça yüksek oranda görüldüğü ve bu enfeksiyonlarla ilgili eradikasyon ve kontrol programlarının geliştirilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the seroprevalence of Brucella abortus, Chlamydophila abortus and Neospora caninum infections in aborted cattle in Kayseri, Turkey. For this purpose, blood samples of 100 aborted Holstein cattle, aged between 2 and 6 years old, were collected from 15 different herds. Prevalence of Brucella abortus was detected with c-ELISA kits and Chlamydophila abortus and Neospora caninum infections were detected using ELISA method. At the end of this study, seroprevalences of Brucella abortus, Chlamydophila abortus and Neospora caninum infections were detected 26 (26 %), 29 (29 %) and 45 (45 %), respectively. In addition, it was determined that 8 (8 %) cattle Brucella abortus and Chlamydophila abortus, 11 (11 %) cattle Brucella abortus and Neospora caninum, 6 (6 %) cattle Neospora caninum and Chlamydophila abortus and 2 (2 %) animals with three infections had concurrently carried. As a result; it has been concluded that Brucella abortus, Chlamydophila abortus and Neospora caninum infections are high rate in aborted cattle in Kayseri province and eradication and control programs related to these infections should be developed.